Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan örebroare äger bil

Nästan varannan örebroare äger numera bil. Av alla bilar i Örebro går 92 procent på bensin eller diesel.

Annons
Örebrobilar i siffror. Totalt fanns det 62 584 bilar i Örebro vid årsskiftet. 70 procent är bensinbilar, dieselbilar 22 procent, etanolbilar 5,8 procent, gas 1,2 procent, elbilar och hybrider, 0,6 procent.Arkivfoto: Stig Nyström

På tio år har Örebro kommun gått från 41 till 45 bilar per 100 invånare. Samtidigt har andelen bilar som går på alternativa drivmedel ökat från 0,1 procent till 7,6 procent, enligt statistik från myndigheten Trafikanalys.

Kommunalrådet Björn Sundin (S) tycker att det kan vara bekymmersamt om biltätheten ökat.

– Men att vi underlättar för cyklande, gör bussåkande snabbare, skapar en marknad för bilpooler – det borde göra att fler tycker att de klarar sig utan att äga bil. Så jag tycker att Örebro är på rätt väg, kommenterar Björn Sundin.

Örebros klimatstrateg Per Elvingson säger också att tidigare studier i Örebro visat att körsträckorna per bil minskat.

– Även om det köps fler bilar så körs de alltså inte lika mycket, säger han.

Per Elvingson räknar upp tre sätt att minska utsläppen från bilismen: Bensinsnålare bilar, bilar som körs på andra drivmedel och kortare körsträckor.

– Där är det egentligen bara körsträckorna som är en lokal fråga där kommunen kan påverka.

Björn Sundin tycker också att Örebro kommun gör det mesta som är tillåtet för att uppmuntra andra drivmedel, som exempelvis biogas.

– Förhoppningsvis förändras också skatter och regler på nationell nivå så omställningen går snabbare, säger Björn Sundin.

Mer läsning

Annons