Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårtecken i vinterkylan

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Innan vintern började var det många som klagade över att "det aldrig blir vinter i Sverige". Men med en vinter av sådan kaliber vi nu fått är det istället många som undrar när våren ska komma för att välsigna oss med plusgrader och snöfria vägar.

Annons

Innan vintern började var det många som klagade över att "det aldrig blir vinter i Sverige". Men med en vinter av sådan kaliber vi nu fått är det istället många som undrar när våren ska komma för att välsigna oss med plusgrader och snöfria vägar. För oss meteorologer är det svårt att prognostisera vårens ankomst eftersom våren innebär plusgrader i en sammanhängande period av en vecka.

På hemsidan kan man klicka sig fram till en karta som visar när våren normalt brukar anlända. Där syns att det redan nu borde vara vår ut med kusten i Skåne och den femte april i stora delar av Skåne och upp längs västkusten. Jag kan väl redan nu nämna att it ain't gonna happen, det kommer inte att hända. Hur som helst har vi börjat se en del vårtecken; fåglar har hittat hem och i söder hade vi en liten "värmebölja" på några plusgrader i helgen.

Ett annat vårtecken fick vi uppleva här i Norrköping och på andra håll i Götaland. I skrivande stund, denna tisdag var det till en början soligt men sen kom snön. Orsaken till detta var konvektion, stigande luft som kyldes av och inte längre var kapabel till att hålla samma mängd vattenånga. I sin tur bildades moln och lätt snöfall. Ty konvektion främst är ett sommarfenomen så framkallade detta snöfallet vårkänslor, i alla fall i mitt lilla meteorologhjärta.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons