Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenplanen framme i Västerås

De tre franska planen som sänts till Sverige har landat i Västerås.

Annons

- Planen lyfte från Groningen i Holland vid 17.45 enligt kontrolltornet, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef vid Västerås flygplats.

Efter knappt tre timmar har de två vattenbombplanen landat på Västerås flygplats tillsammans med ett rekognosceringsplan.

Vattenbombplanen ska därefter tanka bränsle på Västerås flygplats. Vatten kommer att tas ur Mälaren - planen "lågsniffar" så de touchar vattenytan och fyller på så vis vattenmagasinen ombord. Därefter flyger planen över brandplatsen, vattnet släpps ut över elden på mest optimal plats, därefter flyger planen åter till Mälaren.

Ett område sydost om Aggarön på drygt två kilometer i öst-västlig riktning och ett par hundra meter i nord-sydlig har avlysts och bevakas av Kustbevakningen.

Åmänningen har tidigare avlysts med tanke på påfyllning av vattenbombplanen - rökutvecklingen gjorde dock att en alternativ påfyllningsplats fick skapas.

De två brandbombplanen från Italien som tidigare skickats har efter lång mellanlandning på grund av vädret dirigerats till Köpenhamn där de övernattar.

- De kommer till Västerås i morgon onsdag, säger Mikael Nilsson.

Mer läsning

Annons