Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilks efter dådet: "Jag är inte rädd"

Trots att gårdagens första attentat i Köpenhamn tros vara riktat direkt mot Lars Vilks säger sig konstnären inte vara rädd.

Annons

- Nej, jag har livvakter och det är effektivt, säger han till TT.

Däremot kan han känna en oro för de personer som dygnet runt skyddar honom.

- Jag prioriteras och de kommer i andra hand. Livvakterna är vanliga människor som utsätts, säger Vilks.

Men gårdagskvällen skakade ändå om konstnären.

- Man kommer in i overklighetens värld, det var en rejäl skotteld i går.

Den man som pekas ut för dödsskjutningarna i Köpenhamn var känd av dansk säkerhetspolis. Mannen sköts ihjäl av polisen i natt.

Stärkt bevakning vid synagogan på Krystalgade kan ha förhindrat ett blodbad.

Den dramatiska och tragiska helgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland andra konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en 55-årig man, som enligt danska medier var regissören Finn Nørgaard, och tre poliser skottskadades.

Sedan verkar gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro — och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, berättar polisen.

När polisen kom dit i lördags var gärningsmannen inte där. I stället hann han attackera synagogan på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid ettiden på natten. Dan Uzan, en 37-årig judisk man som vaktade lokalen, miste livet och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit ännu mycket värre. Redan på lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen om förhöjd säkerhet från polisen. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Sannolikt förhindrade polisnärvaron en massaker.

Polisen tror sig nu ha funnit det automatvapen som troligtvis användes under första attentatet. Den misstänkte gärningsmannens identitet ska också vara klarlagd, men polisen vill ännu inte gå ut med namnet. Han var sedan tidigare känd av danska säkerhetspolisen PET.

- Han fanns på PET:s radar, säger organisationens chef Jens Madsen på en pressträff.

Ett antal personer ska vara under särskild bevakning från PET. Men varför dåden skedde är fortfarande oklart och polisen undersöker nu om attentatet kan ha inspirerats av terrorattackerna i Paris nyligen. Polisen tror fortfarande att det rör sig om en ensam gärningsman och att det var han som sköts ihjäl i morse, även om teknisk undersökning återstår.

Under natten till söndag gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Polispådraget i Köpenhamn blev enormt, det största i modern tid.

Vid 12:30-tiden på eftermiddagen besökte statsminister Helle Thorning-Schmidt synagogan för att lägga ner blommor och visa sin respekt för den judiska församlingen.

- Vi är förkrossade i dag. En man har förlorat sitt liv i sin tjänst för synagogan. Våra tankar går till hans familj, vi är med dem i våra tankar. Men våra tankar går även till hela den judiska församlingen, säger hon till den samlade pressen.

Även andra personer har börjat lägga blommor och ljus för att hedra den skjutne mannen. (TT)

Mer läsning

Annons