Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägare kritiska till taxehöjning

Villaägareföreningen i Askersund är kritisk till den 30-procentiga höjningen av kommunens avgifter för vatten och avlopp.– Vi har redan länets högsta avgifter. Vart går pengarna egentligen? undrar Arne Karlsvärd, ordförande, Tomi Herbertsson, vice ordförande i föreningen.

Annons
För hög höjning. Arne Karlsvärd och Tomi Herbertsson i Villaägareföreningen i Askersund är kritiska mot den stora taxehöjningen som väntar. Var har pengarna tagit vägen, undrar de?

Höjningen bestämdes vid det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen.

–  Enligt underlaget till beslutet har taxorna bara höjts cirka 3 procent per år de senaste sju åren, och det verkar ju inte så mycket, säger Arne Karlsvärd.

Men i underlaget presenteras inte hur stor höjningen var åren innan.

– Mellan 2000 och 2015 har prishöjningen för vatten och avlopp per kubikmeter varit 104 procent, från 11,50 kr till 23,50 kronor (exklusive moms), säger Arne Karlsvärd som räknat på höjningen år för år.

Han har också räknat ut höjningen på den fasta avgiften, vilken är 41,7 procent sedan 2000.

Askersunds kommun har sedan tidigare den högsta avgiften för VA i Örebro län, där Örebro ligger lägst med en avgift på 2,6 öre per liter och Askersund har 5 öre per liter.

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Om en livsmedelsaffär plötsligt skulle höja priserna med 30 procent skulle det bli stora protester och folk skulle sluta handla där. Här har vi inget val, vi kan ju inte sluta använda vatten, säger Tomi Herbertsson.

Villaägarna ifrågasätter både vart pengarna från höjningen ska och varför det inte finns pengar så det räcker i kommunen.

– Enligt underlaget till beslutet är höjningen ett resultat av att pengarna i den så kallade resultatutjämningsfonden är slut. Abonnenterna är skyldiga fonden tre miljoner kronor. Men var har pengarna i fonden tagit vägen? undrar Tomi och Arne.

Kommunens tekniske chef Mårten Eriksson har berett ärendet och förklarar att resultatutjämningsfonden används som en sorts buffert som ska innehålla pengar för oförutsedda avgifter. Hela VA-verksamheten, inklusive fonden, finansieras av avgifterna som abonnenterna betalar in. VA-verksamheten ska alltså inte finansieras av kommunalskatten, utan enbart av avgifterna, vilket sammantaget kallas VA-kollektivet.

När resultatutjämningsfonden är tom ska den enligt regelverket fyllas på igen, berättar Mårten Eriksson. Det fattas 3,01 miljoner kronor i fonden, och det ska finansieras av höjda avgifter.

Enligt Mårten Eriksson kan pengarna i resultatutjämningsfonden användas till underhåll av VA-nätet och nyinvesteringar. Som exempel på vad som lett till att pengarna är slut är omdragningen av vattenledningar till nya kunskaps- och kulturcentrum (KKC) och framdragningen av vattenledningar till nyanlagda tomter i Edö. Men också haverier i VA-systemet.

– Det är politikerna som bestämmer vad som VA-pengarna ska användas till, säger Mårten Eriksson.

Den 1 december ska Villaägareföreningen och kommunen träffas och diskutera höjningen.

Fakta taxehöjningen

VA-taxan höjdes senast 2013, och i november bestämde kommunstyrelsen i Askersund att höja den än en gång. Det rörliga kubikmeterpriset på dricksvatten höjs från 9,05 kronor till 11,76 kronor. För det vatten som går ut i avloppsledningen blir prishöjningen 4,07 kronor till 17,65 kronor. För en enfamiljsvilla med 150 kubikmeters årlig förbrukning medför höjningen en ökad VA-kostnad på 1020 kronor per år, vilket motsvarar en höjning på 85 kronor per månad.

Mer läsning

Annons