Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintage eller second hand?

Det är trendigt att köpa gamla kläder. Men vad är skillnaden mellan de två begreppen vintage och second hand?

Annons

Frågan går till Elsa Billgren på Beyond Retro i Stockholm, som har fyra vintagebutiker i Sverige och tre i England. Vintage, förklarar Elsa Billgren, är kläder som är äldre än 60-talet och i gott skick.

– Det kan också vara kläder gjorda av välkända designers.

Och second hand?

– Man kan säga att alla skänkta kläder är second hand.

Det är ganska hett att köpa äldre accessoarer hos typ Myrorna och Bra begagnat, men den som är intresserad av vintage synar, så att säga, plagget betydligt närmare i sömmarna.

– Kunden tittar noga på hur plagget är sytt, säger Elsa Billgren, ser om det finns speciella knappar eller andra udda detaljer och hon vill, om det går, gärna veta vem som har burit plagget.

Beyond Retro köper in alla vintagekläder från välgörenhetsbutiker i USA och Kanada, berättar Billgren.

– Och de kläder vi inte kan sälja skänker vi till andrahandsbutiker här hemma. Vår idé är att välsydda och ofta dyrbara plagg som har kasserats ska kunna användas igen och skapa en personlig stil.

Kan man hitta vintagekläder även i en välgörenhetsbutik?

– Det kan man nog, men man får leta länge. Vill man ha riktigt gamla kläder så är det nätet eller specialbutiker som gäller.

Finns det ett stort intresse för vintage?

– Det är stort och det blir liksom en egen liten värld där alla samlas kring ett gemensamt intresse.

Men, medger hon, retrobranschen måste också följa med de stora modetrenderna.

– Så har vi till exempel köpt in extra mycket äldre jeans och skinnkläder i år, eftersom vi visste att det skulle bli en trend. Att enbart vända sig till dem som är intresserade av 50-talskläder, det skulle inte gå. Så många är det inte.

Hur dyrt blir det?

– Vi har 60-talskläder från 200 kronor, medan en Emilio Pucci-klänning från samma decennium kan gå på 2 500 kronor. Det finns, med andra ord, alla prisklasser.

Inger Nordahl

Mer läsning

Annons