Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfåglar inpå knuten– något att räkna med

Nu i helgen, 23–26 januari, räknas våra vinterfåglar vid fågelborden runt om i landet. Vem som helst får hjälpa till – antingen vid ett publikt fågelbord, eller genom köksfönstret hemma i värmen.

Annons
Fram till och med imorgon pågår inräkningen av våra svenska vinterfåglar -

Under helgen bjuder Sveriges ornitologiska förening (SOF) in till gemensam fågelräkning. Räknandet sker i hela landet, och helgen kallas ”Vinterfåglar inpå knuten”. Mellan 23 och 26 januari ombeds allmänheten ta en stund och räkna de fåglar som besöker det egna fågelbordet.

– Vi gör det för dels för att väcka intresse för våra svenska fåglar, men också för att få en liten inventering, säger Hans Waern, ordförande i Närkes ornitologiska förening (NOF).

”Vinterfåglar inpå knuten” genomförs för att kunna följa hur våra vanliga vinterfåglar klarar sig, och ur de breder ut sig. Metoden är inte vetenskapligt tillförlitlig, men SOF menar att det ändå går att se tendenser i antal och utbredning genom den här räkningen.

– Nu räknas det till och med måndag, och sen sammanställs allt under nästa vecka, säger Hans Waern.

NOF finns på plats vid Rosenbergsstugan på Oset i Örebro fram till lunchtid på söndagen, och leder den allmäna räkningen där. Hans Waern kommer dock räkna lite hemma i Kumla.

– Talgoxen är väl den som är vanligast i landet, men här hos mig brukar det vara flest pilfinkar.

Mer läsning

Annons