Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrits kontrakt gillas av facket

Klausulen som ger Astrit Ajdarevic och ÖSK rätt att säga upp ett flerårigt kontrakt efter bara ett halvår är bra enligt spelarfacket.
– Unga spelare får en bättre position, säger spelarfackets rådgivare Magnus Erlingmark.

Annons

Klausulen i Astrit Ajdarevic 3,5-årskontrakt ger både spelare och klubben rätten att bryta kontraktet efter sex månader. En rättighet 20-åringen, enligt NA:s källor, nu utnyttjat vilket uppmuntras av spelarnas fackliga organisation.

– Vi rekommenderar ju unga spelare att hålla ner avtalen. Är du ung är ett långt avtal med dåliga ekonomiska villkor, vilket du ofta får om du är ung och oerfaren, inte bra. En sådan här klausul ger spelaren en bättre position, säger spelarfackets Magnus Erlingmark.

Genom att Astrit bryter kontraktet ställer han krav på ÖSK att erbjuda bättre villkor för att han ska stanna.

Men det är ju inte alltid en ung spelare hinner prestera på ett halvår, då riskerar den ju i stället att snabbt kickas ut av klubben?– Ja, men då är det bättre för spelaren att hitta en annan klubb. Förmodligen utvecklas spelaren så det ser vi egentligen inte som ett problem.

Men juridiskt krävs det att just båda parter har rätt att säga upp avtalet. Att enbart klubben skulle ha rätten är omöjligt enligt Erlingmark.

– Spelaren är ju den svagare parten. Möjligtvis skulle de fungera tvärtom, att bara spelaren har rätt att säga upp, men det är nog väldigt ovanligt.

Även om sådana här klausuler är långt i från standard vid kontraktsskrivningar är de vanligare än många tror. Däremot pratas det sällan om dem öppet.

Vill inte annonseraÖSK talade exempelvis vid övergången i somras själv i ett pressmeddelande bara om ett flerårigt avtal och ville inte bekräfta någon klausul när NA ställde frågan i juli.

– En klubb vill ju aldrig annonsera för andra klubbar att en spelare har möjlighet att bryta kontraktet i förtid. Även om man inte får kontakta spelare under pågående kontrakt kan en annan klubb gå via agenten eller komma till klubben och fiska. Så det vill man hålla tyst om, säger Magnus Erlingmark.

MFF intresseratAstrit Ajdarevic agerar alltså i detta fall alltså taktiskt rätt enligt spelarfackets syn på saken. Han sitter efter en fin säsong i klubben i förarsätet vid nya förhandlingar. Enligt fredagens Sportbladet uppges både Malmö FF, IFK Norrköping och flera utländska klubbar visat konkret intresse för Ajdarevic.

- Han är en spelare som vi följer, säger MFF-tränaren Roland Nilsson till Sportbladet.

Magnus Erlingmark ser däremot att hans förra klubb ÖSK kunde ha agerat smartare.

– Om klubben känner att – fasen det här verkar vara något för oss. En spelare som kanske verkar bättre än det avtal man skrivit så kan de ju passa på att knyta till sig spelaren i ett tidigare skede på ett längre kontrakt. Man måste ju inte vänta tills tiden för kontraktet gått ut.

Mer läsning

Annons