Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekräftat: Alexander Axén lämnar ÖSK – förlänger inte kontraktet

Alexander Axén lämnar ÖSK efter årets säsong.
Huvudtränaren kommer inte förlänga sitt avtal med klubben.
Minuter efter att Sporten gick ut med nyheten bekräftades den på ÖSK:s hemsida.

Annons

Alexander Axén lämnar ÖSK efter årets säsong.

Alexander Axén lämnar ÖSK.

Det har sedan tidigare varit känt att ÖSK diskuterat en förlängning av huvudtränarens utgående kontrakt, men nu kan Sporten avslöja att Axén och klubben valt att gå skilda vägar efter årets säsong. Därmed kommer tränaren, som haft huvudansvaret för klubbens allsvenska lag sedan sommaren 2014, att avsluta sin sejour i ÖSK i höst. De elva omgångar som återstår av årets allsvenska blir de sista där Axén leder laget.

"Axén är en fantastisk tränare och fantastisk människa. Han har levererat på de mål som sattes upp när han började och han har varit med och utvecklat vår fotbollsverksamhet på ett mycket bra sätt. Dessutom bidrar han med energi till hela organisationen och han är ju skaplig på att synas och höras och bära ut ÖSK:s varumärke på bred front i Sverige", säger ÖSK:s vd Simon Åström i ett pressmeddelande.

LÄS MER (PLUS): Axén talar ut om beslutet: "Vill träna något lag som har större chanser"

Axén, som är 46 år, har ett förflutet som spelare i Rynninge och Forward. Han inleddde tränarkarriären i Hovsta 1998 och ledde Rynninge 2000–2006. 2008 var han assisterande tränare till Sixten Boström i ÖSK innan han gick till då allsvenska Gais där han hade huvudansvaret i 3,5 säsonger. Axén återvände till ÖSK som assisterande tränare 2013, och tog över som huvudtränare när Peo Ljung lämnade klubben under sommaren 2014.

Första hösten lyfte Axén ÖSK till en sjätteplats i tabellen genom sensationella elva segrar på de avslutade 13 matcherna i allsvenskan, medan det det både 2015 och 2016 blev niondeplatser för laget.

LÄS MER (PLUS) : Sema om att Axén slutar i ÖSK: "Han var en av anledningarna till varför jag kom till Örebro"

"Jag har varit här i fem år och nått de mål som sattes upp när jag började. Nu går klubben in i en ny fas och man behöver fundera på vad som är rätt inriktning. Jag är stolt över vad jag gjort för klubben i min hemstad och nu när mitt avtal löper ut har det varit ett naturligt läge för mig att fundera på vad jag vill göra framåt", säger Axén i pressmeddelandet.

Om inget oförutsett händer under hösten blir Axén blir den förste ordinarie huvudtränaren för ÖSK sedan Mats Jingblad 2002 att lämna klubben utan att få sparken eller bryta sitt kontrakt i förtid.

Även ÖSK:s assisterande tränare Axel Kjäll, och nyckelspelare som Oscar Jansson, Maic Sema och Martin Lorentzson, har utgående kontrakt efter årets säsong.

LÄS MER (PLUS) : Oscar Jansson om Axéns val att lämna: "Så här funkar det i fotbollsvärlden"

Alexander Axén

Född: 15 oktober 1970.

Klubbar som spelare: ÖSK (ungdomsspelare), Rynninge, Forward.

Klubbar som tränare: Hovsta, Rynninge, IK Start (Norge; assisterande tränare), Gais, ÖSK (assisterande tränare 2008 och 2013–sommaren 2014, huvudtränare sedan sommaren 2014).

LÄS MER (PLUS): ÖSK:s vd: "Har en klar förstakandidat som vi hoppas presentera inom ett par veckor"

Huvudtränare i ÖSK under 2000-talet

2000–2002: Mats Jingblad.

2003–2004: Stefan Lundin.

2005–sommaren 2007: Patrick Walker.

Hösten 2007: Urban Hammar.

2008–sommaren 2012: Sixten Boström.

Sommaren 2012–sommaren 2014: Peo Ljung.

Sommaren 2014–2017: Alexander Axén.

Mer läsning

Annons