Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk snackar bara om de vi missat"

ÖSK-tränaren Alexander Axén är trött på att höra om talanger klubben missat.- I en del matcher i fjol var åtta av elva på planen örebroare. Ändå snackar folk helst om vilka spelare som inte är i ÖSK, säger Axén.

Annons

Han är inte arg. Inte heller uppgiven. Konstaterar snarare att mycket handlar om ÖSK:s eget sätt att kommunicera hur det faktiskt ser ut. Eller sätt att inte berätta om det.

- I grunden är det vårt eget fel, och det kan vi ändra på. Så när någon säger ”varför spelar inte Isaac Kiese Thelin i ÖSK” så säger jag ”kolla på de här örebroarna som spelar hos oss i stället…”

På träningsplanen i Vilamoura springer ett antal bevis omkring. Av 22 spelare kommer 13 från Örebro län.

Till närområdet kan med lite god vilja också Motala och Kungsör räknas, och då platsar också Erik Moberg och Daniel Gustavsson. 15 av 23. Det är en hög andel lokala spelare.

Ändå är det så. När det snackas lokala talanger får ÖSK nästan alltid skrivet på näsan om Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och, nu senast, Karlslundsfostrade Isaac Kiese Thelin.

- Det är lättast att vara kritisk och peka på spelare som inte är i ÖSK, särskilt när man inte vet bakgrunden från fall till fall. Det kanske fanns anledningar till att de inte kom till oss just då. ÖSK kanske hade fullt på den positionen, eller hellre behövde en annan typ av spelare som gick före. Därför är det omöjligt att svara på allting, varför vissa beslut har tagits. Det är lättare att säga ”hur kan man missa den eller den…”. Men just då kan det ha funnits grund för det beslutet.

Det kan till exempel ha varit så att ÖSK valde att satsa på Kalle Holmberg i stället för Isaac Kiese Thelin från Karlslund?

- Så var det ju. Och det är lätt att glömma bort. Man gör val hela tiden, utan att ha facit i hand.

Oscar Jansson, Jacob Rinne, Patrik Haginge, Daniel Björnquist, Christoffer Wiktorsson, Anton Westerlund, Carl Ekstrand Hamrén, Felix Möller, Sebastian Ring, Nordin Gerzic, Jonathan Lundberg, Kalle Holmberg och Christer Lipovac har alla ett gemensamt.

De är fostrade i Örebro län. Och de finns just nu i Portugal under svartvit flagg.

Många av dem är unga, och att betrakta som talanger. Framtidsspelare.

 - Grejen med unga spelare är att det inte går att sätta in alla på en gång. Det måste finnas äldre med som sätter nivån. Nu ska det bli spännande att se ”Jonis” (Jonathan Lundberg) mot Bröndby från start (tisdag), som har massor med spännande saker i sig. Och det är saker han har bättre chans att visa när han spelar med bättre spelare. Felix (Möller, också född 1997) är också en sådan spelare vi har som ska bli rolig att följa i den här omgivningen.

- Utan att vilja sätta press på dem, de har varit med oss nu i ett par veckor och jag tycker att de tagit steg som de ska ta. Sedan kommer de att komma in i svackor, som man gör i den åldern. Då gäller det bara att tugga i och ta det på ett bra sätt, och få ny energi. Och det kan vara att man går tillbaka ner lite för att samla kraft, för att komma tillbaka senare. Det är också viktigt att tänka på matchningen där, att de inte spelar i U19, U21 och här med oss samtidigt. Risken är att de får spela för mycket, och det måste man hålla koll på. Unga killar måste få vara fräscha när de kommer upp och tränar eller spelar med oss, för det är det tuffaste passet de gjort. Och då ska de inte vara slitna redan när de kommer, säger Axén, som har synpunkter generellt på hur unga fotbollsspelare i Sverige idag tränar. Eller tränas, ska man kanske säga, då spontanfotbollen tycks vara på utdöende.

- Jag tycker att ungdomar generellt tränar för mycket i Sverige. De kan köra två pass om dagen för fullt, och det går inte att göra det hundra båda passen. Då ligger de kanske på 70 procent båda passen i stället. Och jag menar att det är bättre att dra ned på mängden för att säkra kvaliteten. Annars riskerar det att bli en sorts mellanmjölksträning som inte ger särskilt mycket men tar mycket tid.

Det talas ofta om de tio tusen timmar som krävs för att bli elitspelare?

- Ja, och det inget fel i det. Men om du gör tio tusen timmar på fel nivå, så är jag tveksam till om det blir rätt. Då kanske man ska träna lite mindre, men med bättre kvalitet, och få ett bättre resultat. Det är vad jag tror på. Det är klart att man ska träna, men det är viktigt att träna med full kvalitet varje gång i stället för att köra 13 pass i veckan på halvfart. Det tycker jag är bortkastat.

- Och det ställer hårda krav på oss tränare, att anpassa mängd efter nivå hela tiden, för att få ut så mycket som möjligt av varje spelare och underlätta hans utveckling steg för steg.

Egna produkter i det allsvenska laget. Vad är det egentligen värt i en väldigt resultatinriktad värld?

- Då kan man säga så här, att det är egentligen inte värt någonting. Man kan ta Brommapojkarna som ett exempel, som ju alltid har många egna produkter. Men det är fortfarande så att det är jäkligt få som är där och tittar på deras matcher. Titta å andra sidan på hockeylaget i Örebro, där är det väl en örebroare som är kvar, men laget gör resultat och folk är nöjda och kommer till arenan varje match. Och det är ändå resultaten som är intressanta i slutänden.

- Så det man egentligen vill ha är många örebroare i ett lag som gör bra resultat. Det är den perfekta blandningen. Kolla på Kif-damerna, hur många örebroare hade dom förra året. En eller två? Men de gör det jättebra, kommer tvåa och det är ingen som tjatar om hur många som är örebroare eller inte där.

- Så egentligen är det resultaten som är avgörande, men vi vill involvera många örebroare och spelare från närområdet, och samtidigt få framgång. Jag tycker att det är viktigt. Men det kommer kanske att ta lite att bygga det, och då hoppas jag att örebroarna har lite tålamod, och det tror jag att de har när vi visar att vi satsar på egna förmågor. Det är liksom lättare att ta att en egen ung kille kommer in och misslyckas än att en inköpt utländsk spelare gör det.

- Det är helt enkelt roligare om en ung egen kille som släpps fram lyckas, det finns en vinst i det som inte bara är ekonomisk. Men då måste hela klubben våga ta det beslutet och stå bakom det hela vägen.

Det här är en av anledningarna till att ÖSK ligger lågt antalsmässigt med truppen i dag. 18 utespelare plus målvakter ska det stanna vid.

- Det är en viktig anledning. Det ”tvingar” oss att ge de egna spelarna som vi tycker kan bli riktigt bra chansen.

Men det finns ekonomiska skäl bakom det också?

- Ja, som tränare vill jag kanske ha 25 spelare i truppen. Men om jag måste välja mellan 25 halvbra och 18 som jag tycker kan bli riktigt bra, så är valet lätt. Så då, när man måste använda 19:e och 20:e spelaren för att det blir skador eller annat så vore det superroligt om det är unga spelare som vi har och som vi tror på.

Förklara tankesättet med en trupp på 18 man. Hur bygger man den?

- Tre mittbackar, tre ytterbackar, tre innermittfältare, tre yttrar och tre toppar. Till det försöker man hitta en som är både ytterback och mittback, en inner- och yttermittfältare, och en topp som kan spela både tia och topp.

En extra spelare i varje lagdel?

- Ja, så kan man säga. Med en så smal trupp är det en stor fördel att ha några spelare som kan spela på flera positioner. Den tanken finns med när vi rekryterar också.

Men ni värvade nyss Logi Vargardsson specifikt som vänsterback?

- Ja, men då har vi Patrik Haginge som vi ser som både höger och vänsterback. Och vi har Christoffer Wiktorsson som fungerar både som ytter- och mittback. Och Daniel Björnquist som är högerback.

Ett pussel, där bilden som ska läggas är att försöka få ut så många bra alternativ som möjligt ur ett litet antal spelare.

Mer läsning

Annons