Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerzic: ”Bättre än folk påstår”

Självkritisk för en månad sedan – men nu börjar Nordin Gerzic hitta rätt i sin nya roll högt upp i banan. I en öppenhjärtlig intervju med NA sammanfattar han våren och blickar även framåt mot hösten.– När jag varit bra, har laget varit bra, säger Gerzic.

Annons

I den femte omgången borta mot AIK flyttades Nordin Gerzic upp i ÖSK-anfallet. Han kom inte till sin rätt och flyttades tillbaka på innermittfältet till den efterföljande matchen mot Hammarby. Men mot Häcken i omgång åtta var han tillbaka på topp. Där har han sedan blivit kvar – och på senare tid har också poängen börjat trilla in för laget.

Men i 0-0-matchen mot Helsingborg var Gerzic inte helt tillfreds med ÖSK:s uppträdande.

– Det var inte så bra försvarsspel och det är där vi faller, samtidigt som vi inte var tillräckligt bra med bollen och gjorde misstag. Fast samtidigt skapade vi mycket chanser, precis som vi gjort i de senaste matcherna. Slår du ut klara målchanser har de tre medan vi har sju. Vi ska vinna en sån match, men å andra sidan kanske vi skulle släppt in någon boll, men Oscar (Jansson) gjorde några grymma räddningar.

Du känner att ni skapar mer chanser än tidigare?– Jag vet att en del kanske inte tycker vi anfaller och gör mål, men kolla hur mycket vi skapat och hur mycket mål vi gjort sedan vi ändrade om i anfallet. Jag säger inte att det är min förtjänst att det är så, men hela laget får fast bollen på ett annat sätt där uppe. Det i sin tur medför i att det blir ett bättre försvarsspel eftersom försvaret får andas lite. Så jag tycker det varit bättre än vad folk påstår.

Hur känns det i anfallsrollen?– Jag har inte spelat där på tio år, men nu har jag gjort några matcher där och de senaste tre matcherna har varit väldigt bra tycker jag. Jag får fast bollen på ett annat sätt och vi får mer övertag. När jag får vända upp hinner jag hitta in med bollen till mina medspelare, jag hade nån passning till ”DG” (Daniel Gustavsson) som blev halvt fri och även till Kalle (Holmberg). Det är ganska mycket som är bra.

Samtidigt hymlar inte Gerzic om att han helst vill ha en annan position.

– Det är klart jag inte vill spela där. Det vet alla. Jag vill spela innermittfältare, men nu är det så att vi då inte får fast bollen där uppe.

Under våren har ÖSK skiftat en hel del i anfallet. Inte mindre än sju olika anfallspar har testats.

Hur är det att skifta så mellan anfallsparen?– Jag har spelat med alla och tränar med alla varje dag så jag tycker inte det är så konstigt. Jag tycker det funkat bra med Kalle, men också med Pode. Det har funkat bra även med DG. Det är lite annorlunda spelartyper men det är inga problem. Jag anpassar mig efter dem.

Så det börjar kännas bättre och bättre överlag?– Ja, så är det. I början körde vi fast och kunde inte behålla bollen. Kalle och Pode gjorde ett väldigt bra jobb, men vi fick inte fast bollarna. Nu får vi det och då får laget en helt annan trygghet. När vi flyttat upp har vi börjat skapa lägen och släpper knappt till något bakåt.

Du menar att ni tidigare hade fullt upp med att försvara er?– Exakt. Nu har det blivit enklare för oss eftersom vi får fast bollen och flyttar upp laget. Då får motståndarna längre till vårt mål.

Ni har börjat komma i gång. Men om du sammanfattar våren måste det ändå varit tungt?– Klart det har varit det. Det började så bra med cupen, men sen har vi varit väldigt dåliga i allsvenskan med många som varit ur form. Samtidigt är det som jag sagt innan att jag tar stort ansvar för att vi varit så dåliga. För oftast när jag har varit bra så har laget varit bra. Jag tar på mig en stor del av grejen med att vi inte varit så bra.

Du menar att det hänger ihop med att du har så stor roll?– Ja, klart det är så. Nu spelar jag som jag gör på mitten fast högre upp. Det är fortfarande jag som fördelar boll. Mitt jobb är att få de andra bra och när de får bra betyg av er betyder det att jag har gjort ett bra jobb. För mig är det inte konstigare än så. För mig handlar det om att få de andra i spel och det har fungerat bra nu.

Nu återstår det en match av vårsäsongen och det mot ett Halmstad som skuggar bara två poäng bakom i tabellen. ÖSK på kvalplats medan Halmstad är nästjumbo.

– En jävligt viktig match. Vinner vi den ska jag inte säga att vi stått för en godkänd vårsäsong, men då är vi nära de andra lagen och så får vi ta det därifrån till hösten.

Hur är din fysiska status just nu?– Jag känner mig helt okej, bättre än på många år. Men det har varit lite annorlunda. Jag har flyttat hem och det har varit en del stress med lägenhet och allt sånt där. Men förhoppningsvis hinner jag träna på bra under den här månaden när det är ledigt så jag kan göra en lika bra höst som förra året.

Det låter som du helst hade sluppit ledigheten?– Ja, alltså. Jag har börjat trampa i gång. Jag skulle kunna spela mer. Fotboll är det roligaste jag vet så det är inte så kul med uppehåll. Jag vill bara spela. Men jag får väl försöka njuta lite och ta de lugnt. Eller så blir det mycket träning.

Är du mer träningsvillig nu än tidigare?– Jo, nu börjar man komma upp i åldern och då gäller det att vara extremt noga med sin kropp för att kunna förlänga karriären några år. Det gäller att träna hårt och smart.

Men det brukar sägas att du har en yngre kropp än din faktiska ålder?– Jo, jag har faktiskt en extremt rörlig kropp och har inte utsatt den för så mycket slit som många andra 32-åringar. Jag känner mig otroligt rörlig och allt funkar skitbra. Inga skador eller skavanker och det bygger på att jag varit så noga med kroppen och tagit hand om den.

Har ni börjat blicka uppåt i tabellen?– Det är klart man vill hamna högt upp, men det är någonting jag verkligen lärt mig att man inte kan sikta uppåt. Det är klyschan som gäller att man får ta den matchen som är. Var glad om du vunnit, eller gråt om du förlorat, nästa dag är det fokus på nästa match. Det är det enda sättet.

Men oavsett klyschan ”ta en match i taget” finns visioner hos ÖSK och Gerzic.

– Vi håller på att bygga någonting med ÖSK och förhoppningsvis om några år kan vi ligga där uppe och kanske nosa på guldet. Jag tror hur mycket som helst på det här. Jag tror mycket på Alexander Axén, Simon Åström och alla som gör det här laget.

– Men samtidigt är det vi på plan som ska prestera. Vad de än har för idéer är det inte mycket värt om vi inte presterar på planen. Men jag tror väldigt mycket på det här.

Mer läsning

Annons