Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK ska söka huliganregister

Efter veckans säkerhetsmöte mellan de svenska elitklubbarna i fotboll har också ÖSK bestämt sig i frågan om ett huliganregister.
– Vi kommer att söka ett tillstånd, säger Marino Rahmberg.

Annons

De säkerhetsansvariga i allsvenskans och superettans klubbar träffades på onsdagen för att tillsammans med Svenska fotbollförbundet diskutera åtgärder efter vårens våldsamma händelser på fotbollsläktarna. Där beslutades att ta fram en arbetsplan för att vända utvecklingen.

Ett förslag är att samtliga elitklubbar genast uppmanas söka tillstånd hos Datainspektionen för att få föra register över personer som har tillträdesförbud eller har arrangörsavstängning från klubbarna. Nyligen beviljades Djurgården detta som första klubb i Sverige.

– Efter mötet har vi bestämt oss för att vi ska söka ett sånt tillstånd, säger Marino Rahmberg, evenemangsansvarig i ÖSK, till NA.

ÖSK gör det mycket i förebyggande syfte eftersom frågan inte är akut på lokal nivå. I dagsläget har två personer i Örebro belagts med tillträdesförbud.

– Nej, det är kanske inte den fråga vi har störst behov av att jobba med just i dag. Men det kan ta lång tid innan ett tillstånd är klart och man vet aldrig hur utvecklingen blir. Då är det aldrig fel att ha ett sånt tillstånd.

Insyn i annan klubblistaFörutom att varje klubb måste göra en individuell ansökan så finns det en annan aspekt på frågan om huliganregister som ännu inte klarlagts. Hur ska en klubb jobba som får besök av Djurgårdens supportrar?

– Det är ju noga med sekretessen kring registret. Men det skulle ju självklart underlätta om vi fick ta del av Djurgårdens lista i det fallet. Annars måste ju dem komma hit och förstärka vår egen personal för att kunna kontrollera vem som går in på Behrn arena, säger Marino Rahmberg.

Teknisk hjälpPå säkerhetsmötet diskuterades också möjligheten att ta tekniken till mer hjälp för att öka säkerheten. Redan i dag finns exempelvis möjligheten att koppla biljetter till avläsning av fingeravtryck.

– Men det är viktigt att hitta en rimlig balans mellan trygghet och servicenivå. Det får inte bli så omständligt och inbyggt att själva upplevelsen och glädjen av fotbollen går förlorad, säger Marino Rahmberg.

Yttrat sig om banderollAngående den anmälda supporterbanderoll med texten ”hora” som riktades mot IFK Norrköpings Astrit Ajdarevic på Nya Parkens läktare har ÖSK nu lämnat in sitt yttrande till disciplinnämnden.

– Vi har meddelat vår uppfattning. En halvminut in i matchen togs banderollen ner när andra som stod bredvid fick syn på den, berättar Marino Rahmberg.

– Självklart ska vi som klubb göra allt i vår makt för att det ska vara en god stämning på arenan, men det blir svårt för oss att uppfostra alla besökare på läktarna. Jag hoppas nämnden kommer att ha förståelse för detta när den går till beslut.

Anmäld banderoll från matchen IFK Norrköping-ÖSK.

Mer läsning

Annons