Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojklandslagsmannen Arvid Brorsson debuterar i ÖSK: "Målet är att spela på de stora arenorna"

Här är pojklandslagsmannen som går rakt in i ÖSK:s mittförsvar i årets säsongspremiär mot Sirius på söndag.
– Målet är att spela på de stora arenorna, säger 17-årige Arvid Brorsson.

Annons

Får chansen. Arvid Brorsson får sannolikt bilda mittbackspar med rutinerade Michael Almebäck i årets första träningsmatch mot Sirius på söndag.

Arvid Brorsson är ÖSK:s kanske mest spännande framtidsnamn just nu. Pojklandslagsmannen satt på bänken i allsvenska hemmamatchen mot Östersund i höstas, men har ännu inte debuterat i A-laget.

Men nu är debuten nära.

På fredagens träning spelade Arvid mittback bredvid Michael Almebäck. När Erik Moberg försvunnit, samtidigt som Robert Åhman Persson jagar klubb i Kina, så blir det sannolikt Arvid som fyller vakansen i mittförsvaret i startelvan i första träningsmatchen mot Sirius på söndag.

– Arvid har en hel del spännande egenskaper, som passningsspelet och förmågan att läsa spelet. Och så har han en fin uthållighet. Det ska bli kul att jobba med honom under året, säger ÖSK:s assisterande tränare Axel Kjäll.

– Det är en spelare som vi ser centralt i planen, sen får vi se om det blir som mittback eller innermittfältare. Han har kvaliteter som passar på båda positionerna, fortsätter Kjäll.

Arvid har redan fått dra på sig landslagströjan en gång, i P17-landslaget. Det skedde i samband med en dubbellandskamp mot England i Stockholm förra året.

Arvid satt på bänken i första matchen som Sverige vann med 1–0, men spelade den andra när det blev förlust, 1–2.

– Det är kul att representera Sverige. Vi spelade 3-5-2 och jag var droppande mittfältare, säger han.

Vilken position trivs du bäst på?

– Svår fråga. Jag var både mittback och på mittfältare förra året och trivs bra på båda positionerna. När jag var på landslagsläger var jag mycket mittback, och även i vissa U21-matcher i ÖSK. Men i U19-laget var jag mittfältare. Det är bra att kunna spela på flera positioner, säger Arvid.

Arvid ser fram emot att få speltid mot Sirius.

– Det blir enklare när man spelar med bra spelare som hjälper en så att man kommer in i det mer och mer, säger han.

Arvid, född 1999, började spela fotboll i kvartersklubben Östra Almby FK och gick över till IK Sturehov redan i sju-åttaårsåldern.

Vad har du för ambition med fotbollen?

– De är höga. Målet är att spela på de stora arenorna. Med hårt jobb ska det nog kunna gå.

Siktar du på allsvensk debut i år?

– Förhoppningsvis... Jag tar det vecka för vecka, tar ett steg i taget.

Hört något mer från landslagshåll?

– Det är läger snart och sen är det träningslandskamper inför EM-kvalet, säger Arvid som fyller 18 i maj.

Axel Kjell har bara gott att säga om Brorsson:

– Arvid tog stora steg förra året, framför allt från sommaren och framåt. Han är målmedveten och en stabil person utanför planen. Min känsla är att han har förutsättningar att kunna bli en bra spelare. Han har ett lugn och det känns som han är mogen för sin ålder, säger ÖSK-tränaren.

Vid sidan av fotbollen pluggar Arvid sam-idrott på Virginska skolan. Han tycker att det går bra att kombinera skolan med elitfotboll.

– Det är flexibelt. Som nu när jag tränat på förmiddagen får jag komma efter lunch. Jag missar ju mycket i skolan och nu har vi pratat om att jag läser upp de kurser jag missar efter studenten. Eller så får jag bromsa vissa kurser, och få lägre betyg i dem, och satsa på andra som jag känner att jag är bra i, säger han.

Arvid tillhör också de sju juniorer som på fredagen fick order från lagledningen om att vara beredda att åka med till Atlantic cup i Portugal med avresa den 28 januari. Övriga som står stand-by är Kevin Johansson, Viktor Walldén, Adam Bark, Ebrima Jaiteh, Martin Trinh och Viktor Franssila.

Victor Sköld var för första gången med i bollmottagningsdelen av den kollektiva träningen efter hjärnskakningen före jul. Anfallaren är inte aktuell för spel mot Sirius, men kommer att följa med till Portugal.

Även Patrik Haginge finns på skadelistan medan Alfred Ajdarevic är upptagen av U21-landslagsspel med Albanien.

– Vi vill ge många spelare speltid mot Sirius. Många kommer att spela 45 minuter, några kommer pela 60 och några 30 minuter. Tveksamt om någon landar på 90 minuter. Och utångspunkten är att målvakterna (Oscar Jansson och Anton Fagerström) står var sin halvlek, säger Axel Kjäll.

Nyförvärvet från Belgien, anfallaren Yannis Mbomo, dök inte upp på fredagens träning men väntas till Örebro senare under fredagen och gör i såna fall sin första träning på lördagen.

– Vi avvaktar och ser när han kommer. Han har en hel del praktiska saker han behöver fixa. Är han inte här i morgon (lördag) så är han förhoppningsvis här till matchen, säger Axel Kjäll.

Spelar Mbombo mot Sirius om han tränar på lördag?

– Kanske. Vi måste se lite grann vilken status han har och hur han mår, säger Kjäll.

Tänkbar startelva mot Sirius utifrån hur det såg ut på fredagens träning: Oscar Jansson – Martin Lorentzon, Arvid Brorsson, Michael Almebäck, Sebastian Ring – Michael Omoh, Johan Mårtensson, Filip Rogic, Ferhad Ayaz – Nahir Besara, Adam Bark (ev Yannis Mbombo).

Annons