Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Uppskattar att vara frisk"

Han kom inhaltande i förra säsongen med ett knä som opererats två gånger på fem månader.- Ett skadat knä är verkligen inte det värsta som kan hända, men som fotbollsspelare inser man hur viktigt det är att få vara hel, säger Robert Åhman Persson.Det har han fått vara i vinter, och har en helt annan ingång i år två i ÖSK.

Annons

De kallar honom ”Råp” eller ”Robban”. Han var fjolårets stora värvning, kom från AIK för att driva laget från mittfältet.

Det gjorde han, men det tog tid innan han kunde börja.

- En operation i oktober 2013. Det räckte inte, så de gick in i gen i februari 2014. Jag gjorde comeback mot Norrköping efter sommaruppehållet, och då hade jag tränat fotboll i tre veckor.

Det är alltid frustrerande att vara skadad. Det är omvittnat än värre när man just kommit till en ny klubb.

- Man kan säga att jag lärde mig att uppskatta hur skönt det är att vara frisk och kunna vara med och träna och spela varje dag. Det är mindre kul att gå till ÖKK varje dag när de andra spelar fotboll. Samtidigt är jag mer än medveten om att det finns en miljon saker i världen som är värre, säger ”Råp”.

Hösten var något helt annat. Han kom tillbaka, laget lyfte och drog iväg som en raket upp igenom tabellen. Nedflyttningshotet blåste bort i överljudsfart.

- Ja, det var ett par spelare som var riktigt duktiga då, och det är lätt att spela i ett lag som är bra, säger han ödmjukt.

Ett par som var duktiga – vilka tänker du på då?

- Vi fick in ”Sobra” (Daniel Sobralense) som hjälpte oss mycket med sin bollskicklighet och sitt lugn. Gav oss tid att flytta upp laget. Han och Nordin (Gerzic) var fantastiska tillsammans, och så hade vi ju två forwards som gjorde mål på allt…

Alhassan Kamara och Marcus Pode då, så klart.

Men det var också av betydelse att Åhman Persson själv kom in, tog plats på det centrala mittfältet med pondus och defensiv styrka, och absolut inte heller utan offensiva kvaliteter.

Och han är tillfreds med den trupp ÖSK nu förfogar över, liksom med sin egen någorlunda friska vinter.

- Jag hade gärna sett att vi fått behålla Sobralense, men det absolut viktgaste var att klubben lyckades knyta upp Nordin. Vi har tappat Magnus Wikström, och där har killar som Nkili och Eidur en plats att försöka fylla. Känns som att det kan bli bra.

Men han är noga med att varna för övermod.

- Det blir otroligt viktigt att vi inte tror att vi kan rida på känslan vi hade i höstas, då det nästan kändes som att vi var oslagbara ett tag. Det är en känsla man alltid söker, men den kommer aldrig av sig själv. Det är ett hårt jobb från alla inblandade som bygger en sådan känsla…

I dag möter ÖSK Dynamo Moskva, med ”Råp” och Nordin Gerzic på det centrala mittfältet. Åhman Persson har mött den här sortens storlag tidigare.

- Ja, både CSKA och Lokomotiv Moskva har jag mött i liknande sammanhang. Det är givetvis väldigt skickliga lag, men man är aldrig chanslös. Väldigt mycket handlar om att våga spela sitt eget spel, göra saker på det sätt man alltid gör och inte titta på vad de vi möter håller på med.

Om att släppa respekten och tuta på som att det inte var spelare med extremt feta bankkonton på andra planhalvan när det är dags för avspark.

Mer läsning

Annons