Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre ljusnarsbergare

Befolkningen i Ljusnarsbergs kommun minskade med 74 personer under 2009. Vid årsskiftet uppgick den totala folkmängden till 5 055 personer.
– Det är inga roliga siffror, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Vi ser ju vad tappet beror på.

Under förra året avled 91 personer i kommunen. Samma period föddes 25 barn. Det är huvudanledningen till befolkningsminskningen.

Kommunens stora problem i sammanhanget är åldersstrukturen. Ljusnarsberg har en hög andel äldre invånare, som gör att medelåldern är förhållandevis hög.

Blivande mammor glädjeämne

– Vi har ett födelseunderskott på 66 personer. Det kan vi inte göra så mycket åt annat än att hoppas att antalet födda barn kommer att öka.

Kommunalrådets förhoppning kan slå in redan under innevarande år.

– Häromdagen fick jag veta att 49 blivande mammor är inskrivna vid mödravårdscentralen, säger Ewa-Leena Johansson. Om det stämmer är det glädjande.

Under 2009 flyttade 348 personer till Ljusnarsbergs kommun. Men ännu fler valde att lämna kommunen, 356 personer. Det ger ett flyttningsunderskott på åtta personer.

– På senare år har vi faktiskt legat på plus. Jag har ingen förklaring till att det blev ett flyttningsunderskott 2009, säger kommunstyrelsens ordförande.

De ansvariga inom Ljusnarsbergs kommun hoppas dock kunna vända dessa siffror till ett plus och då förhoppningsvis redan 2010.

– Vi försöker på olika sätt gör vår kommun attraktivare och därigenom försöka få fler att flytta till vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande. På lite längre sikt är min förhoppning att det blir fler som flyttar hit än som lämnar kommunen.