Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre söker asyl i Sverige

Antalet som söker asyl i Sverige har minskat drastiskt. I dag kommer det bara några hundra per vecka till den svenska gränsen, det kan jämföras med rekordveckan 2015 då 10 000 personer kom hit.

Förra året sökte närmare 170 000 personer asyl i Sverige. Hittills i år har det bara kommit cirka 24 000. Migrationsverket räknar med att ungefär 500 personer i veckan söker asyl nu, men av dem är det bara ett par hundra som är nya asylsökande, alltså personer som kommer hit till den svenska gränsen. Andra är nyfödda barn till asylsökande, som också måste söka asyl. Dessutom är en stor del personer som förnyar sin asylansökan och som söker på nytt om att få stanna.

Det är en kombinationav hårdare lagar både i Sverige och inom EU som gör att allt färre kan ta sig hit. Det går inte enligt Migrationsverket att hitta en enskild orsak.

– ID-kontrollerna vid Öresundsbron och färjorna stoppar framförallt de ensamkommande barnen. De har ofta inga ID-handlingar, förklarar Kristoffer Eriksson, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

– Sen har vi länder som Österrike, Ungern,Makedonien och Slovenien som stängt sina gränser. Det hindrar folk att ta sig upp genom Europa. Viljan att ta sig hit har också minskat sedan Sverige införde tillfälliga uppehållstillstånd. De är alltså en mängd olika faktorer som gör att få söker asyl nu, säger han.

Men eftersom det var många som kom förra året finns det en stor grupp som väntar på asyl i Sverige. I Örebro län är det 5 928 personer. De flesta bor i lägenheter som Migrationsverket hyr eller på anläggningar, som exempelvis Nyhyttan i Nora eller Gärdshyttan i Askersund. Vissa av dessa anläggningar ska nu stänga eftersom det kommer så få nya asylsökande men fortfarande har Örebro län 18 så kallade tillfälliga anläggningsboenden som kan vara gamla hotell, herrgårdar eller vandrarhem. Det finns också en grupp asylsökande so mbor hos släkt och vänner.

Trots att man fått uppehållstillstånd så kan man bli kvar på asylboendet. Det beror på att det knappt finns några lediga lägenheter i landet. I Örebro län är det nästan 900 personer som har uppehållstillstånd men som bor kvar på asylboendena i väntan på att få flytta någonstans.

Läs mer:

Krönika: Jag undrar hur Safaa har det nu

Svenska kyrkan hjälper flyktingar genom språkkaféer och insamlingar

När livet är satt på vänteläge - NA träffade Rana och hennes familj från Syrien