Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler föräldrar kör för fort vid skolor

Dags för skolstart – och dags för många föräldrar att åter köra för fort utanför skolorna.
– Det är ett väldigt stort problem, säger Jan Sandberg vd på NTF.

Polisen, Trafikverket, NTF och SKL satsar i ett gemensamt projekt på utökade hastighetskontroller utanför skolor i alla län i Sverige under skolstarten.

– Skillnaden mellan 30 och 50 km/h är väldigt stor, både gällande vilka skador man får om man blir påkörd och hur snabbt föraren hinner reagera om ett barn kommer utspringande i gatan bakom skolbussen, säger Jan Sandberg.

Det hörs ofta kritiska röster bland föräldrar om bilister som kör för fort utanför skolorna. Men som statistiken här intill visar utgör föräldrarna själva en allt större del problemet.

NTF:s vd Jan Sandberg är bekymrad över problemet, och uppmanar de som kan att ställa bilen hemma och i stället gå med barnen till skolan. Eftersom många föräldrar är rädda för att låta barnen gå själva till skolan har NTF och Trafikverket dragit igång projektet ”Vandrande skolbussar” i flera kommuner, bland annat Stockholm, Uppsala och Örebro, och enligt Jan Sandberg är resultat positivt.

– Det handlar om att se till att en förälder varje dag ansvarar för att samla upp barn längs vägen och promenera med dem till skolan. Det är positivt också för folkhälsan, säger han.

Två av tre bötfällda fortkörare på 30-väg i Örebro län är män, men kvinnornas andel ökar. Bland de riktiga buskörarna, de som över 60 km/h på 30-väg, är dock nästan samtliga män. 18 personer i länet bötfälldes förra året för att ha kört över 30 km för fort på 30 väg. 17 av dessa var män.

FAKTA: Antalet fortkörningsböter på 30-sträckor i Örebro län 2011 (2010 inom parentes)

Kvinnor: 651 (612)

Män: 1 469 (1 481)

Källa: NTF

Totalt: 2 120 (2 093)