Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vill pyssla

Att pyssla har blivit en modern storindustri. Personliga inbjudningskort och kreativa fotoalbum är en stor hobby för många.
– Det här är bättre än julafton, säger Magdalena Stignert från Laxå.

I går anordnades Laxåscrappen för femte gången. Scrapping är en hobby som är jättestor i USA och under de senaste åren även kommit till Sverige. Utövaren gör inbjudningskort, fotoalbum, tavlor eller något helt annat. Dessa dekoreras med figurer i utstansat papper, knappar, spetsar, foton, text eller vad som helst som går att klistra fast på ett papper. Fantasibrist är den värsta fienden.

– På 80-talet kallades detta för collage. Men det är förfinat nu med nya produkter, säger Therese Magnusson.

Tillsammans med Lena Svedberg är Therese initiativtagare till Laxåscrappen, där återförsäljare och hobbyutövare kan mötas, handla och utbyta idéer.

Therese började själv med denna hobby för fem år sedan och håller kurser i tekniken.

– Jag har alltid tyckt om att pyssla.

Therese berättar att hon och Lena brukar åka på stora scrapträffar för att få inspiration och lära sig nya tekniker.

Ett bra tips till nybörjaren som vill prova på detta är att göra ett familjealbum. Då bevarar man både sina minnen och det blir roligare att visa upp sina fotografier, menar Gunilla Lassinantti, återförsäljare av material till scrapping.

– Man skapar både med fingrarna och med själen, säger Petra Gustafsson, återförsäljare.

Hon tycker att alla borde ha en hobby som ger andrum i vardagen och berättar att många sjukskrivna kvinnor håller på med scrapbooking:

– Det är som medicin, menar Petra.

Men hobbyn tar även mycket tid, berättar utövarna. Och kan även kosta en hel del pengar.

– Det kan bli hur dyrt som helst, säger Magdalena Stignert, deltagare på Laxåscrappen.

Hon berättar om olika redskap som kan vara bra att ha och olika saker som passar att dekorera sina verk med. Men viktigast är ändå sax, lim, papper och fantasi.

– Det här är otroligt roligt, konstaterar Magdalena.

Fotnot: Den sista söndagen varje månad träffas hobbyscrappare i Laxå kommunen i ABF:s lokaler.

Scrapbooking

Scrapbooking är engelska och är en utveckling av fotoalbum, klippböcker och collage.

Detta är en hobby där utövarna dokumenterar händelser i album genom montage av foton, text och urklipp. Och smyckar sidorna med papper, plast, läder, tyg eller annat material.

Hobbyn började utövas i USA på 1980-talet och spred sig till Europa kring sekelskiftet 2000.

Det har växt fram en stor affärsverksamhet kring scrapping med specialbutiker, bok- och tidningsutgivningar, utställningar och kurser.