Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt går ut på att bli sedd

När någon ser mig syns jag. Syns jag så finns jag. Det är först när jag finns som det också är en mening med att leva. All strävan går ut på att bli sedd. Strävan att bli sedd är en ständig jakt på bekräftelse om att finnas. Alltså är det samma kraft som utlöser en negativ handling som en positiv.

I dagens samhälle har vi så bråttom att vi sällan hinner se individerna. Att inte bli sedd är det värsta som kan hända.

Ungdomar förknippas ofta med problem som till exempel gängbråk. Ungdomar är inte mer våldsbenägna och destruktiva än andra. Däremot bär många ungdomar på onda identiteter. Det är vår uppgift att se det goda hos ungdomar. När tillräckligt många sett det goda kommer även ungdomarna själva upptäcka sin goda identitet.

Många ungdomar känner sig orättvist behandlade, osynliga, oviktiga, förbisedda när de har blivit kränkta i sin identitet. Det är som om man upplever sig som ”liggande” redan innan slagsmålet börjar. Och som att var och en som ”slår” på en är oschyst, eftersom man redan är i underläge.

Har man blivit kränkt och misshandlad tidigare i livet (utan att få hjälp) är det tyvärr alltför vanligt att man söker sig till människor som kränker och misshandlar. Jämförelse: Har man vuxit upp med en alkoholiserad förälder (som man inte kunde hjälpa) är det tyvärr alltför vanligt att man söker sig till någon som är alkoholiserad.

Lösningen ligger i självkänslan. Om jag lär mig att jag är viktig och värdefull, och blir trygg i mig själv, då har man inte samma enorma behov av upprättelse, av att bli sedd och hörd och uppmärksammad.

Vi vuxna förfasas ofta över att så många ungdomar väljer ett ohälsosamt leverne med alkohol, ätstörningar och allmän destruktivitet. Anledningen är enkel. Hellre finnas till och må dåligt, än att inte finnas alls.

Örebro

Monica Thorzén Sundberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel