Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt mer åkermark byggs bort

Forskare varnar för att svenska åkermarker byggs bort. I Hallsberg förvandlas just nu 800 000 kvadratmeter prima åkermark till en jätteanläggningen för tåg.– Det är förödande att bygga bort väldigt god åkerjord när världen redan svälter, säger Per Willén på LRF.

Landets kommuner säljer ut och exploaterar åkermark – utan att tänka på konsekvenserna. Det menar Madeleine Granvik, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har undersökt hur kommunerna ser på jordbruket.

– Alla kommuner kör sitt race, och ingen tar ansvar för helheten. När alla får för sig att exploatera blir det inte särskilt bra, säger hon.

500 arbetstillfällen

NA har tidigare berättat om jätteanläggningen för tåg som ska byggas i Hallsberg. Företaget Train alliance räknar med att 500 arbetstillfällen ska ha skapats när tågverkstaden, som byggs på en yta stor som 80 fotbollsplaner vid Ralaområdet, är färdigbyggd om fem till sju år. Men alla gläds inte åt Train alliance framfart.

– Det är så klart bra med nya arbetstillfällen, men här har man blivit så exalterad och köpt in första bästa mark som ligger nära spåret. Det måste gå att exploatera någon annan mark, säger Per Willén, ordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Örebro län.

Enligt honom skulle marken som nu blir industri kunna ge fem miljoner tallrikar havregrynsgröt per år. Hans Lindberg, statsarkitekt på Hallsbergs kommun, är av en annan uppfattning.

– Det finns egentligen inga andra val. Det var tvunget att vara stora arealer och närhet till spåren, säger han.

Ingen annan lämplig plats

I miljöbalken står att man inte får bygga på åkermark om man inte utrett alla andra möjliga alternativ.

– Det kan man lugnt säga att vi gjort. Hallsbergs roll i det hållbara Sverige är att satsa på järnväg och järnvägstransporter, säger Hans Lindberg.

Även Lars Blixt, etableringsansvarig och vice vd på Train Alliance, menar att det inte finns någon annan lämplig plats att lägga anläggningen på.

Madeleine Granvik anser att man måste bli mycket mer mån om jordbruksmarkerna. Hon ser gärna att det görs en jordvärnslag som i Norge, där man helt enkelt inte får bygga på åkermark.

–Kommunerna har ofta en ambition, men den lever de sällan upp till, säger hon.