Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt står på spel i superderbyt

I kväll smäller det: Superderby mellan ÖSK och Lillån. Det handlar om överlevnad – för båda klubbarna.

– Det är nog den största innebandymatchen i Örebro någonsin, säger Lillåns tränare Mikael Ahlén.

Förutsättningarna inför kvällens match mellan Örebros två stora innebandyantagonister kan liknas vid ett riktigt Martin Scorsese-drama.

Sista matchen för säsongen och allt står på spel: Vinna eller försvinna – både för ÖSK och Lillån.

Kvalspel eller degradering

Just nu ligger ÖSK på 8:e plats med 22 poäng vilket innebär kvalspel till allsvenskan nästa säsong. Lillån finns på tionde plats, precis under strecket, på 19 poäng.

Det är en placering som innebär degradering till nya division 1 nästa säsong.

Men Lillån har ett trumfkort inför kvällens drabbning. Laget har nämligen bättre målskillnad än ÖSK, två mål upp just nu – vilket Lillåns tränare Mikael Ahlén är medveten om.

– Det är bara seger som gäller för vår del och det vet vi. Men vi har allt att vinna och ÖSK allt att förlora. Speciellt om man ser till klubbarnas olika målsättningar inför säsongen. För oss som nykomling handlade det först och främst om överlevnad medan ÖSK hade börjat planera för Superligan.

Började rada upp segrar

Men ganska länge såg det ut som att Lillån var helt avhängt i division 1-tabellen. På de tretton första matcherna tog laget bara fyra poäng.

Men efter nyår hände nånting med Lillån.

Laget täppte till bakåt och började rada upp segrar och har nu alltså chansen att gå om och peta ner ÖSK.

– Det skulle vara jäkligt häftigt att kliva över strecket i den allra sista omgången. Men då gäller det att vi inte är för tagna av stundens allvar. Det är bara att gilla läget, säger Mikael Ahlén.

Säsongen en missräkning

ÖSK har haft en halvknackig säsong. Stundtals har spelet stämt för laget och ibland har det inte alls fungerat. Lagets tränare Andreas Nordh medger att säsongen är en missräkning.

– Visst är det så. Men vi har haft en del viktiga spelare borta under säsongen. Hade de varit med hela tiden är jag säker på att vi hade legat högre upp i tabellen. Men det är inget vi tänker på nu. Nu gäller det att vi verkligen taggar till inför Lillån-matchen, säger han och fortsätter:

– Det här är den största innebandymatchen på riktigt länge i Örebro. Och det ska bli intressant att se hur det blir ikväll. Om det blir full fart framåt från början eller om lagen kommer att känna på varandra som två boxare. Men hur som helst så kommer det nog att smälla en del.

Lillåns lagkapten Henrik Johansson är rejält taggad inför kvällens drabbning:

– Jag är riktigt laddad och det ska bli otroligt kul att spela. Det är nog ingen som kommer att vika ner sig, samtidigt gäller det att använda huvudet.

Kommer det att bli en del snack ute på planen?

– Ja, det kommer det nog att bli. Och man vet ju vilka som är lätta att snacka med, ler Johansson.

ÖSK:s back John Eriksson, som gjorde comeback i svartvitt för fem matcher sen, tror på en stenhård matchbild.

– Självklart är man alltid extra laddad när man möter Lillån. Och det kommer nog att bli ganska tufft där ute, speciellt med tanke på förutsättningarna. Men jag hoppas att domarna tillåter mycket, säger han.

Matchguide

Vad: Derby mellan Örebro SK och Lillån.

Var: Mellringehallen.

Matchstart: Klockan 19.30.

Förutsättningar: Sista matchen för säsongen. Lillån ligger under strecket på tionde plats med 19 poäng (vilket innebär nedflyttning till nya division 1 nästa säsong). ÖSK finns på åttonde plats med 22 poäng, vilket innebär kval till allsvenskan.

Men Lillån har bättre målskillnad (-22) än ÖSK (-24). Så om Lillån vinner i kväll under ordinarie tid innebär det att laget går om ÖSK. Men för ÖSK räcker det med en poäng i kväll och kvalplatsen är säkrad. Samtidigt spelar matchen mellan Älvsjö och Hässelby in. Hässelby ligger på nionde plats mellan ÖSK och Lillån på 22 poäng – men har sämre målskillnad än båda lagen (-29). Så om Hässelby förlorar i kväll samtidigt som Lillån vinner hamnar både Lillån och ÖSK på kvalplats.