Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarligt ekonomiskt läge för Folkets hus-föreningen

Föreningen Folkets hus och park har inte råd att driva Smedgården länge till. Därför vill föreningen att kommunens nya utvecklingsbolag eller Norabostäder tar över fastigheten.

Smedgårdens driftskostnader går med stora underskott. Varje år skjuter föreningen till runt 100 000 kronor extra ur sitt eget kapital till driftskostnaderna. Det håller inte länge till, menar föreningen. Om det fortsätter likadant riskerar föreningen att inom ett par år tvingas begära sig i likvidation, för då är pengarna slut.

Tar över fastigheten

Därför föreslår nu föreningen att kommunen genom sitt nya utvecklingsbolag eller bostadsbolag tar över fastighet och förvaltningsansvar så snart som möjligt.

– Vi hoppas så klart på en bra lösning, säger Anders Israelsson, från föreningen.

Det är trots allt ganska frekvent uthyrning av lokalerna, berättar han. Men hyresintäkterna räcker ändå inte till och el- och värmekostnaderna är höga.

Sedan vill föreningen att syftet med huset får vara kvar till så stor del som möjligt. Det vill säga att tillhandahålla offentliga lokaler för allmänheten. A-salen är till exempel den största samlingslokalen i Nora, berättar Israelsson.

Sälja huset

Det är också anledningen till att föreningen valt att vända sig till kommunen. Ett alternativ hade annars varit att sälja huset till någon privat intressent på öppna marknaden, men det är inte vad föreningen vill.

Nu har föreningen skrivit ett brev till kommunstyrelsen om det besvärliga läget och sina önskemål.

– Det måste kunna lösa sig på något sätt, säger Svenerik Nykvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ärendet har gått vidare till utvecklingsbolagets styrelse och vd för att diskutera tänkbara lösningar med Folkets hus och parkföreningen.

– Jag ser fram emot de samtalen, säger Anders Israelsson.

Tanken är att föreningen ska fokusera på Folkets park och att fortsätta sköta och driva den. Senaste tiden har parken fått ett uppsving med flera uppmärksammade arrangemang och artister. Men parken är i behov av en hel del renovering.

– Då kan vi rusta det som är dåligt, förklarar han.