Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almebäck: "Extremt höga förväntningar"

ÖSK gör mycket mål, men släpper in nästan lika många. Här är hemvändande frälsaren Michael Almebäcks syn på läget.

Han kom med väldigt höga förväntningar på sig.

Frälsaren i försvaret. Efter 14 insläppta mål på sju matcher:

– Vi försvarar som ett lag, vi anfaller som ett lag. Jag kan inte göra det ensam, säger Michael Almebäck.

Den snabbfotade mittbacken blev mer eller mindre omedelbart en hjälte på Behrn arena när han anslöt från Brommapojkarna 2009.

Efter drygt två fina år i ÖSK drog han vidare till belgiska Club Brügge, för att efter en sejour i Danmark, Bröndby och Esbjerg, återvända till Närke inför den här säsongen.

Med positiva bilder och väldiga förväntningar på sig.

– Ja, kanske lite extremt höga, kan jag tycka. Jag kan absolut bättre än jag visat hittills, men jag tycker heller inte att det varit så dåligt som jag sett uttryck för här och var.

– Det finns saker jag kunde ha gjort bättre i olika situationer, men totalt sett är det ändå så att vi försvarar som ett lag, på samma sätt som vi anfaller som ett lag. Det handlar inte enbart om mig, eller om fyra killar i backlinjen och en målvakt om vi släpper in mål eller inte, säger Almebäck.

Men 14 insläppta mål på sju matcher är många?– Det är för många, absolut. Men samtidigt har vi gjort 15, vilket är väldigt bra. Det finns olika orsaker till baklängesmålen. Några handlar en del om otur, om olyckliga studsar och sånt. Andra om att motståndarna gjort väldigt bra prestationer. Dem får man sålla bort, och titta på de mål vi släppt in där vi kunde agerat annorlunda.

– Vi är i grunden ett offensivt lag, och det ska vi vara. Jag vinner hellre med 7–6 än förlorar med 1–0. Det viktiga i slutänden är att vi tar poäng, och det har vi gjort. Jag såg att det är den poängmässigt bästa starten ÖSK haft i allsvenskan sedan 1994, så jag vet inte om det finns så mycket att klaga på.

För egen del, det är ett annat lag och ett annat spel nu än när du var här förra gången?– Ja, då var det 4-3-3 under Sixten Boström. Det finns skillnader där som gör min roll lite mer utsatt. Vi går högt med ytterbackarna, vilket gör att jag ofta sköter uppspel i högerposition. Då uppstår luckor bakåt och en hel del löpande om vi tappar boll på fel ställe.

Men du gillar spelsättet?– Absolut. Det vi ska göra är att gnugga på på träning, hitta lösningar för olika situationer. Nu har det varit tätt med matcher, och då är det svårare att hinna träna på och rätta till saker.

– I och med att vi går fram med mycket folk så finns alltid risken att det blir luckor. Det gäller att fylla upp positionerna.

Som försvarsspelare blir du mer utsatt för kritik när målen trillar in?– Så är det, man är ju ofta närmast. Det får man leva med. Och folk får klaga och tycka vad de vill, det går inte att lägga energi på. När man är yngre tar man kanske åt sig mer, men man får lära sig att lägga sånt åt sidan.

Tätt mot Hammarby i kväll. Då talar allt för seger. För mål, det gör ÖSK. Bland de målgladaste i Europas kanske målgladaste liga.