Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alvbåge: "ÖSK:s största match"

Cuphjälte för två år sedan. Nu har John Alvbåge chansen att upprepa bedriften – mot sitt gamla ÖSK.– Det var lite samma scenario då som det är nu, säger Alvbåge.

Den 26 maj 2013 spelade IFK Göteborg en dramatisk final i svenska cupen mot Djurgården. Matchen, som spelades inför nästan 22 000 åskådare på Friends arena, slutade 1–1 och gick till förlängning, och sedermera straffar. Där stal John Alvbåge showen.

– Man får stå i centrum som målvakt då. Jag tog väl en straff medan de missade en och därmed vann vi, säger Alvbåge.

Du har lite rutin med dig med andra ord?– Ja, har man varit med om en cupfinal och vunnit den är det ju god rutin. Men sedan har man ju varit med genom åren och dragit på sig en hel del annan rutin.

Det finns betydligt större finalrutin i Göteborg än i ÖSK. En fördel för er?– Jo, det är klart har man varit med och spelat ganska stora matcher förut så är det i alla fall inte till någon nackdel. Men om det sedan är en fördel vet jag inte.

När man pratar med John Alvbåge är det ofrånkomligt att prata om hans historia i ÖSK. Och han är medveten om att det är en mycket speciell match för klubben.

– Jag var där i nästan sex år och det känns som jag satt avtryck i klubben och i alla fall satte klubben avtryck på mig, hur jag är som fotbollsspelare och människa. Men det här är en enorm chans för sportklubben.

– Man vet vad den här betyder för dem, det är en klubb som levt sedan 1908 och som inte har en enda titel. Det blir deras största match i historien. Många pratar om sista allsvenska omgången 1994 och även cupfinalen 1988, men vi lever i nutid och nu har de chansen.

Alvbåge vet samtidigt att det är ett mycket sargat ÖSK hans Göteborg ställs mot.

– Jag vet inte om jag ska analysera deras spel utan jag kan bara gå på egen erfarenhet. Det sätter sig i skallen när man förlorar många matcher, men samtidigt är de där förlusterna i allsvenskan. Nu är det cupen och det är något helt annat. Det är en fördel för dem att gå in med allt att vinna och ingenting att förlora. Sedan vet vi att ÖSK har duktiga spelare. Vi kommer verkligen att få kämpa, det får man alltid göra mot dem.

Och han ser likheterna i ÖSK med det Djurgården han mötte i den där finalen 2013.

– Det var lite samma scenario då som det är nu. Djurgården hade gått sådär på våren och vi hade gått helt okej. Men finalen blev en väldigt tuff match. Och det kommer bli tufft på söndag. Man får som sagt alltid kämpa mot ÖSK.