Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda brinner för landsbygden

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det var landsbygdsfrågor som fick Amanda Höjer att engagera sig politiskt. Centerpartiets nionde namn i Lekeberg är nästa person att möta i NA:s artikelserie.

Arbetet inför valet är redan i full gång för Amanda Höjer från Vekhyttan. Hon är distriktsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, samt anställd på ungdomsförbundet som kampanjgeneral. Vi träffas i Klaesson-huset i Fjugesta där hon gör ett kort stopp innan hon ska ut och kampanja på festivalen Frizon.

– Det här är så kul. Att få träffa människor och att vara med och påverka. Och jag gillar att synas och prata.

Med sina 19 år är hon helt ny på valsedeln, men hon har redan hunnit vara med i Centern i fem år.

– Brinner man för landsbygdsfrågor och småföretagande känns C självklara och de är stora här i Lekeberg. Jag gillar att de ser långsiktigt. Man ska kunna bo och leva här, men de har också ett miljöperspektiv.

I sin personkampanj kommer hon bland annat att fokusera på närproducerad mat.

– Det gynnar både lokala bönder men också våra egna kroppar. Och det är mer ekonomiskt med närodlat.

– Vargen är också en intressant fråga. Jag vill halvera beståndet och tycker att makten borde vara närmare människorna. Det är de som bor med vargen som ska bestämma, inte de i Stockholm eller EU. Jag tycker ofta så, att frågorna ska hanteras regionalt eller lokalt snarare än nationellt.

Om satsningarna i Lanna och Hidinge:– Det är alltid bra att kommunen växer. Kommunen har varit duktiga på att se hela kommunen samtidigt som man satsar här. Man bygger ju nya lägenheter i Fjugesta till exempel.

Om lägenheter:– Nybyggda lägenheter blir dyrare, men då fler rör på sig kan de gamla med billigare hyra bli ett alternativ. Kommunen får försöka få hit privata intressenter. Vi måste se till att processen går snabbt och ha färdiga tomter att bygga på. Visst går det lite sakta, men det går framåt.

Om näringslivet:– Småföretag måste kunna leva eftersom de skapar jobb. Bredband är viktigt, alla ska ha tillgång till det även utanför stan. Vi måste också ha lokaler. Klaesson-huset är ett bra exempel på företagshotell som lockar företag till Fjugesta.

Om natur och hållbarhet:– Vi har otroliga platser i Lekeberg. Det gäller att lyfta fram dem, se till att det finns vandringsleder, cykelvägar och liknande. Kilsbergskanten är otrolig. Jag är för vindkraft, tycker att man ska dra sitt strå till stacken. Samtidigt är jag mycket för äganderätten. Alla kommunens invånare har rätt att säga sitt om det ska sättas upp ett vindkraftverk, men om en markägare säger okej tycker jag att man ska kunna bygga där. Strandskyddet är ett annat exempel på en fråga jag tycker ska ligga regionalt. Vi är bättre på att hantera miljön i dag och borde kunna bestämma själva.