Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiös nyhetssajt

Annons

Du håller dig ajour med vad som händer trots bebisen”. En gymnasielärare som jag möter under dagens barnvagnspromenad ler mot mig och jag får fram ett käckt ”man försöker ju!”. Under kvällen läser jag ”Sudd och Kludd”, som jag kan utantill vid det här laget, för en unge som tycker att böcker är till för att ätas och som drar i boken samtidigt som hon stirrar omväxlande på mig och färganarkisterna till katter med sina stora ögon.

När hon somnat försöker jag leva upp till gymnasielärarens föreställning, genom den nystartade, hajpade och kritiserade sajten Ajour. Sajten hamnade i blåsväder redan under lanseringen då grundaren Emanuel Karlsten skapade rabalder genom att deklarera att alla är journalister, något som fick nätet att brisera och krönikörer att slå bakut.

Ajour vill vara en nyhetssajt där skribenterna och läsarna skapar journalistiken tillsammans. Kommentarerna från läsare ska upphöjas till samma plats som texterna. Tanken är att arbeta utanför etablerade ramar för journalistik, låta blogg samsas med mikrobloggen Twitter, sammanfatta nyhetsflödet och samtidigt vara personlig.

Sajten vill nog vara en plats för idealister och nybyggare, som ska ta sig till helt nya journalistiska områden och det råder helt klart en romantiserad stämning på sajten.

Karlsten är nya medier-pionjären som vill ut på upptäcksfärd och rita nya kartor. För honom är public journalism inget att rädas utan Framtiden.

Ajour är helt klart ett ambitiöst projekt, men faller på att det varken känns särskilt nytt eller spännande. I utförandet påminner sajten mest om en spretig blogg där flera olika skribenter drar åt olika riktningar och som konsumerar Twitterlänkar till frukost, lunch och middag. De stilistiska underverken och sylvassa analyserna lyser än så länge med sin frånvaro och inläggen är heller inte särskilt roliga.

I en antologi från 2009 sammanfattar Karlsten diskussionen om nya medier och journalistik med orden ”Framtiden har redan varit här, hejat och passerat”. Precis så känns Ajour. Sajten är långt ifrån revolutionerande, men kan fortfarande bli något bra. Grundarna tar vad de gör på allvar och är engagerade. Och med det kommer man ganska långt.

Mer läsning

Annons