Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans körde fast i snöstorm – då tog sig räddaren fram till fots

Allt började som en mardröm. Inger Hellsing berättar om väntan på ambulansen för 87-årige sambon Petter Messing, om ovädret och om sjukvårdaren som fick lift.

Hemtjänsten hade just lämnat paret Inger och Petter i deras hem i Hörken. En kort stund senare kände sig sambon dålig, talade om bröstsmärtor och fick snart frossa.

– Jag visste inte hur jag skulle bära mig åt. Petter skakade så hela sängen hoppade.

Att kalla tillbaka hemtjänsten kändes inte som någon lösning. Inger ringde 112 och ambulansen var snart på väg. Tiden är lång för den som väntar, men Inger blev fundersam.

– När jag ringde SOS kopplade de mig direkt till ambulansen. Det visade sig att det var trafikstopp, berättar hon.

Anders Eklöf, ambulanssjukvårdare

sedan tio år, berättar om snöovädret och om långtradaren som stod på tvären över riksväg 50:

– Bilkön var lång. Alternativet var att vänta på en bärgare eller vända. Men så hittade vi en skogsväg på kartan.

Anders och hans kollega beslutade köra den, men när de kommit en bra bit var vägen översvämmad.

– Vi kom inte längre. Jag fattade snabbt beslutet att ta akutväskan och ta mig fram per fot, säger Anders som först fick vada genom översvämningsvattnet för att sedan promenera vidare.

Turligt nog kom snart en bil, en kvinna som stannade och gav Anders lift.

– Helt plötsligt ser jag en ambulanskille komma gående på gården bärande en stor väska, säger Inger som tacksamt släppte in Anders.

Nu kunde behandlingen påbörjas.

– Visst var situationen ovanlig, men hela yrket går ut på att lösa problem. Inga situationer är givna, man måste vara kreativ. Fokus ligger på patienten, det är som ett mantra och då blir man uppfinningsrik. Väderleken kan ställa till det och incidenter händer, säger Anders.

När en ambulans av olika skäl inte tar sig fram är rutinen att en ny rekvireras direkt. Det gjorde Anders och hans kollega när de stod vid den översvämmade vägen.

Petter fördes till sist till Lindesbergs lasarett där han fick vård och mår nu efter omständigheterna bra.

För både Inger och Petter blev det hela en pärs, men genom rådiga insatser från bland annat ambulanssjukvårdaren Anders fick historien ett lyckligt slut.