Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanska influenser vi helst slipper

Ibland utförs undersökningar av vilket land i världen som är mest influerat av USA. Sverige har mer än en gång hamnat på första plats. I allmänhet tittar man mest på mode, trender, antalet hamburgerrestauranger, behärska engelska etcetera

Nu har vi anledning att undra hur vissa svenska värderingarna ser ut på ett djupare plan, efter vad som hänt i USA:s Capitolium den 6:e januari. Det som vi inte ens i vår fantasi trodde kunde hända i världens mäktigaste demokrati. Kan detta elände också drabba Sverige? Finns det anledning att ifrågasätta vissa svenska riksdagsmäns värderingar och omdöme och se dem som en fara för Sveriges demokrati? Är det dags att mota Trumpne Olle i grind?

Det bör vara dags att med skarp retorik fördöma odemokratiska värderingar redan nu när deras omdöme börjar klia irriterat.

Från SD kunde vi före valet höra att vissa önskade att Donald Trump skulle vinna. En KD-riksdagsman från Örebro uttalade sig i DN att han också önskade att Trump skulle vinna valet. I NA den 8:e januari gör densamme avbön när han ser allmänhetens starka reaktioner efter mobbens framfart (”jag menade ju republikanerna”).

Han säger till NA att ”det är väldigt få personer i USA som har förståelse för det som skedde.” Så är det inte. Enligt en undersökning av Today.YouGov.com (vilket också omnämndes i BBC News, ”Hard Talks”), så ansåg 45 procent av republikanska väljare att de stöder mobbens stormning av Capitolium.

Det är tydligt att det i Sverige hyses starka USA sympatier även vad gäller USA:s mörkaste politiska annaler. Vill vi ha riksdagsmän som så tydligt visar dåligt omdöme. Det bör vara dags att med skarp retorik fördöma odemokratiska värderingar redan nu när deras omdöme börjar klia irriterat.

Kanske Aftonbladets löpsedel dagen efter stormningen hade lösningen på problemet, fastän jag inte gjorde kopplingen då. Den till skillnad från konkurrentens löp som bara löste del av problemet.

Expressens löpsedel löd: ”Amerikanska folket till Trump: You’re fired!”

Aftonbladet löpsedel samma dag löd: ”Hemorrojder försvann med enkel övning.”

DN:s chefredaktör skrev: ”Veckans tragedi har möjliggjorts av dem som tittat åt sidan när Trump hållit på.” Det kan inte sammanfattas tydligare.

Räcker det med enkel övning i anständighet?

Gunnar Westlind

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel