Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än finns det hopp för Dawit Isaak!

Nyligen delades Europaparlamentets pris för tankefrihet, Sakharovpriset, ut. Tyvärr gick inte priset till Dawit Isaak i år heller.

Den svensk-eritreanske journalisten var en av tre finalister, men priset gick i stället till representanter från den demokratiska oppositionen i Venezuela, som självklart också är värdiga vinnare.

Han greps den 23 september 2001 efter påstått brott mot rikets säkerhet. Han hade varit med och grundat tidningen Setit som innehöll historier om människors verklighet och berättelser från Eritrea. Året därpå kom uppgifter om att han hade förts till sjukhus till följd av tortyr. Vi vet inte säkert att han fortfarande är vid liv, men förra året träffade jag den närmaste rådgivaren till Eritreas president. Han kunde då bekräfta att Dawit fortfarande var vid liv. Detta gör kampen mycket lättare; än finns det hopp!

Han har med pennan som vapen stått upp för människors fri- och rättigheter.

Det är djupt beklagligt att vi ännu inte har lyckats fria Dawit Isaak från den eritreanska regeringens förtryck. Han har med pennan som vapen stått upp för människors fri- och rättigheter. Det var därför som jag, tillsammans med de flesta andra svenska Europaparlamentarikerna, i år nominerade honom till Europaparlamentets pris för tankefrihet. Priset ges till ”personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen och lyfter fram kränkningar av de mänskliga rättigheterna”. Jag hade nyligen ett rörande samtal med Dawits dotter, Betlehem. Hon sade att det betyder oerhört mycket att Dawit har blivit nominerad. Priset visar att EU verkligen bryr sig om sina medborgare och att Europas ledare faktiskt kan göra skillnad. Jag kommer att fortsätta att göra allt jag kan för att få honom fri.

Enligt pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists är det i år 262 journalister som sitter fängslade världen över. Det är den högsta siffran någonsin. Tyvärr stiger antalet stadigt för varje år som går. I Eritrea sitter, förutom Dawit Isaak, 14 andra fängslade journalister, medan Turkiet, Kina och Egypten står för flest antal fängslade journalister. Som ledamot i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter arbetar jag varje dag för att främja de värderingar som ligger till grund för vår union: demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer – inte bara inom EU, utan även utanför våra gränser.

Resolutionen innehöll åtgärder som att införa reseförbud till EU mot ledande personer i Eritreas regim, krav på att landet följer mänskliga rättigheter, samt bättre övervakning av hur bistånd till landet används.

Tidigare i år röstade Europaparlamentet igenom en resolution på mitt och utskottets initiativ. Resolutionen innehöll åtgärder som att införa reseförbud till EU mot ledande personer i Eritreas regim, krav på att landet följer mänskliga rättigheter, samt bättre övervakning av hur bistånd till landet används. Resolutionen röstades igenom med stor majoritet i plenum. Det krävs dock kraftfullare insatser och det är viktigt att vi ständigt påminner oss själva, inte bara om Dawit Isaaks kamp, utan också alla andra fängslade journalister som sitter inlåsta enbart för att ha använt pennan som vapen i sitt försvar av yttrandefriheten och pressfriheten.

I mitt möte med Dawits dotter, Betlehem, yttrade hon orden: ”tystnad kan döda”. Därför uppmanar jag alla till att höja rösten för att stå upp för att mänskliga rättigheter respekteras världen över. Detta är vi skyldiga alla journalister som riskerar sina liv för yttrandefrihetens skull.

Cecilia Wikström, ledamot i Europaparlamentet (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel