Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än har luften inte gått ur Kilsbergens försvarare

Artikel 15 av 15
Vindkraft i Kilsbergen
Visa alla artiklar

I en artikel i Länsposten om invigningen av den omfattande vindkraftindustrin i Kilsbergen sägs den operativa chefen för Stena Renewable ha uttalat: ”Det blir ofta också protester initialt. Men vår erfarenhet är att protesterna ofta nästan helt tystnar när vindkraftverken är på plats”.

Man häpnar över ett så huvudlöst uttalande – eller skulle han vara beredd att riva de 16 vindkraftverken om protesterna hade fortsatt? Ett uttalande av detta slag framstår som ett hån mot den betydande opinion som kände ett ansvar för framtiden, och som vände sig mot denna oåterkalleliga miljöförstörelse för kortsiktig ekonomisk vinnings skull.

Dessutom har Länsstyrelsen i flera utredningar betecknat just det aktuella området som särskilt bevarandevärt för framtiden ...

Det handlar alltså om Kilsbergen – det vildmarkspräglade naturområde som är beläget vid Sveriges demografiska (befolkningsmässiga) mittpunkt och som därför ligger inom räckhåll för ett större antal människor än något annat jämförbart naturområde. Dessutom har Länsstyrelsen i flera utredningar betecknat just det aktuella området som särskilt bevarandevärt för framtiden och därför benämnt det som en ”intensivzon” för rekreation och friluftsliv. Detta vildmarkspräglade område har nu förvandlats till en vindkraftindustri omfattande 16 vindkraftverk med en höjd av 185 m och där naturen därmed spolierats för oöverskådlig framtid.

Det fanns en stor grupp framsynta människor som protesterade mot detta miljöingrepp. De stöddes av en bred allmänhet, en namninsamling med ett par tusen underskrifter och av flera organisationer, däribland Kilsbergsfrämjandet. Inte minst framhöll man att med den samhällsutveckling som nu sker kommer denna typ av vildmarkspräglad natur att bli alltmer efterfrågad i framtiden.

Vindkraft måste vi ha. Samtidigt intar just Kilsbergen en särställning. Men nu är skadan skedd, och vad det nu gäller är inte att protestera utan att i stället skapa opinion för att förhindra ytterligare miljöförstöring av detta slag. Som ett förhållandevis oexploaterat naturområde är ”De blå bergen” i dag, och kommer med tiden alltmer att bli, en tillgång som handlar om livskvalitet.

Carl Anders Lindstén

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel