Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: De hatar vårt sätt att leva

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Nice, Berlin, London, Stockholm och nu Barcelona. Raden av städer som drabbats av terrorbrott blir bara längre. Veckans terrorbrott i Spanien följer samma mönster som tidigare. Föraren av ett fordon försöker orsaka maximal skada genom att köra på så många människor som möjligt. Oskyldiga människor. Så fegt. Så uselt.

Barcelona är ett av världens största turistmål. Jag har själv vandrat på Ramblas ett antal gånger och det är en unik miljö som erbjuder så mycket. I torsdags morse såg jag ett tv-inslag om att turismen i Barcelona slår alla rekord i år. 100 000-tals turister åker till storstaden som har det mesta att erbjuda. Kultur, sport, en mäktig strand, fantastisk mat och shopping. Allt det där som vi gillar. Men också allt det som terroristerna ogillar. De hatar vårt öppna samhälle, vår demokrati, vårt sätt att leva.

Målet med torsdagskvällens vansinneskörning är just att skrämmas. Att få människor att sluta resa till storstäder. Att skapa oro så att vi skippar restaurangbesöket eller inte går på den där stora konserten. Eller slutar att följa våra favoritlag på sportarenorna. Men hittills har taktiken misslyckats. Överallt där terrorn dragit fram har gatorna snabbt fyllts för att hedra offren och för att markera tron på det öppna samhället. Stockholm var ett bra exempel där mer folk än vanligt gav sig ut dagarna efter terrordådet. De blomsterdekorerade polisbilarna blev en symbol för vår demokrati.

För varje terrordåd lär vi oss något mer. Idag är nya tyngre stensuggor utplacerade på Drottninggatan i Stockholm. I Linköping finns det stenlejon på gågatorna och när vägarna stängs av för marknad i Örebro placeras stora stenblock i gatändarna. Ingen vill säga att det beror på vad som hänt i Stockholm i april men alla förstår varför. Det gör det lite lättare för oss att fortsätta leva i vårt öppna samhälle.

Det vore fel att säga att terrorn inte påverkar oss alls. Självklart får den oss att fundera ett extra varv. Men än så länge stannar oron där. Även om vi tänker på att undvika folksamlingar så står vi ändå där på konserten, fotbollsmatchen eller marknaden. Det känns bra.

Vad är det då vi ser? Någon expert i någon av kanalernas tv-soffor hävdar att de nuvarande fega och usla fordonsattackerna är ett bevis på att terrorismen är svagare än någonsin. Att terroristerna inte längre förmår att göra attacker likt de som inträffade i Paris och Bryssel. Istället för bomber och masskjutningar används bilar och brödknivar. Tillvägagångssättet kan alltså vara ett tecken på att det arbete som läggs ned för att bekämpa terrorismen faktiskt börjar att ge resultat.

Låt oss hoppas att det är så.