Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Det går bra nu

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

”Det går bra nu. Pengar rullar in.”

Så sjunger artisten Petter. En av många som kommer gästa Musikhjälpen på Stortorget i Örebro nästa vecka. Textraden har både aktualitet och symbolik med vad som sker i Örebro just nu. Det vore fel att inte lyfta det faktum att mycket går åt rätt håll nu i kommunen. Jag ska ge några exempel.

Bostadsbyggandet slår alla rekord. Det byggs mer än någonsin i Örebro. I en jämförelse i Sverige så är Örebro etta. Det byggs flest bostäder per tusen invånare visar färsk statistik. Intresset för nya bostäder är också rekordstort. När nya objekt släpps blir de snabbt slutsålda. Mäklare vittnar om att de måste ringa hundratals intressenter och berätta att ett objekt är slutsålt.

Tillväxten är en annan bra värdemätare för hur näringslivsklimatet är i en kommun. Där är Örebro också i topp i Sverige. När organisationen Företagarna presenterade sin småföretagsbarometer tidigare i höst så var Örebro län fyra i tillväxtligan i Sverige. Företagen i Örebro län hade samtidigt den bästa utvecklingen av lönsamhet i landet. 73 procent av företagen i enkäten tror att de kommer att expandera på sikt. 54 procent uppger att de har en ökande orderingång.

Det som utmärker en stad är också dess arrangemang. I Örebro finns många goda initiativ som får uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Open up och Örebro fredskonferens är exempel på humanitära möten som ger stora avtryck. Live at heart har blivit ett av Skandinaviens största cityfestivaler och utställningen Open art är en publikmagnet. Att kunna erbjuda så många stora och unika evenemang som ger eko både i Sverige och utomlands bidrar givetvis till att lyfta besöksnäringen och sätta Örebro på världskartan.

I år är också Sveriges radios Musikhjälpen på plats i Örebro. Ett insamlingsprojekt som bara växer för varje år. Listan på alla gäster som ska besöka programledarna i buren på Stortorget är imponerande. Detär inte många arrangemang som har både statsministern och hela musikeliten som gäster under en vecka.

NA och Svenska kyrkans insamlingskampanj ”Vi bryr oss” avslutas på söndag och jag kan redan nu avslöja att vi har passerat 200 000 insamlade kronor. Allt går oavkortat till Musikhjälpen och vi kommer att gästa programledarna på Stortorget på tisdag och berätta om insamlingen och det varma engagemang som vi mött under kampanjen.

Musikhjälpen brukar slå rekord varje år i insamlade pengar. Örebro ser ut att följa den trenden. Staden är känd för att kunna vara bäst när det gäller att samla in pengar till

välgörenhet. Ännu en bra sak som kommer att lyfta Örebro.

Som sagt. Det går bra nu.