Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Det vi upplever nu är större än 1994: ”En kärlek och värme som förenar Sverige”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Vi upplever en ny klassisk VM-sommar. En härlig värme och ett landslag som levererar match efter match. En blågul sportyra som förmodligen är den största vi upplevt i Sverige. Visst var det fantastiskt 1994 men det var inte så många som var engagerade då som nu. Fler tittar, fler uteserveringar visar fotboll, fler har landslagströja på sig och intresset är bredare än någonsin.

Mätningar visar att 2,6 miljoner såg Sverige slå Schweiz i åttondelsfinalen. Då pratar vi bara om linjär vanlig tv. Hur många som utöver det såg matchen på storbildskärmar på serveringar, arenor och torg i Sverige är inte inräknat i den siffran. Dessutom tillkommer alla som såg matchen via playtjänster på dator, läsplatta och i mobilen. Sammantaget talar mycket för att det var den mest sedda tv-sändningen någonsin i Sverige. Och det lär ju inte bli färre som ser matchen mot England.

Det som händer på hemmaplan är lika stort.

Före VM skrev jag om att det var bäddat för en ny klassisk VM-sommar. Det finns så många likheter mellan det vi fick uppleva med Brolin, Ravelli och Dahlin 1994. Det var inte många som trodde på laget då. Årets landslag var också nederlagstippat före turneringen.  Det var rekordvarmt 1994. Det är det nu också. Sverige hade en ödmjuk förbundskapten i Tommy Svensson 1994 som satte laget före individen. Det gör Janne Andersson också. Flera svenska spelare fick sitt genombrott i VM 1994. Det händer nu med.

De idrottsliga framgångarna är fantastiska. Det som händer på hemmaplan är lika stort. Vi upplever en kärlek och värme som förenar Sverige. När det är matchdag för Sverige väljer många att komma i landslagströja till jobbet redan på morgonen. Förut var det bara de riktiga entusiasterna som gjorde så. Nu är det betydligt fler. I flera städer i Sverige rapporteras det också om att landslagströjorna är slutsålda.

Hejaramsor, sång, skrik och glädje i en härlig blandning. Det är fantastiskt att få vara en del av denna folkfest.

Många vill också se matcherna ihop med andra för att uppleva stämningen och euforin. Därav den explosionsartade utvecklingen med storbildsskärmar på torg, arenor och uteserveringar. Den gula väggen finns inte bara på arenan när Sverige spelar. Den finns lite överallt på hemmaplan. Det är en skön syn att se. När jag såg Sverige slå Schweiz på en av Örebros största uteserveringar var det som att sitta på läktaren. Hejaramsor, sång, skrik och glädje i en härlig blandning. Det är fantastisk att få vara en del av denna folkfest.

Det är lätt att säga att det var bättre förr och att det aldrig kan bli som 1994. Men det stämmer inte.  Då fanns inte många storbildsskärmar att titta på. Det fanns överhuvudtaget inte många sportbarer och internet var okänt för de flesta. Skulle du se Sverige spela fick du titta på tv hemma. Däremot badades det i fontäner, viftades med flaggor och det firades rejält efter Sveriges framgångar 1994. Hoppas verkligen vi får uppleva samma sak en gång till.

Heja Sverige!