Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Du kan lita på NA – vi tål att granskas

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

2016 har varit ett år där media ifrågasatts. Det är bra. Vi ska tåla att granskas. Det är ett måste i och med att ett av våra viktigaste uppdrag är att granska andra. Det är också bra med konstruktiv kritik. Det får oss att utvecklas. Att bli bättre. Jag känner också att det finns ett stort intresse för det lokala mediehuset och för vad vi gör. Människor i Örebro län bryr sig om NA. Det tackar vi för.

Det som bekymrar mig är att det finns personer i förtroendeställning som på fullt allvar tror att vi driver en kampanj mot deras person. Att vi i en fråga valt väg och medvetet publicerar artiklar som bara gynnar ett intresse. Det påståendet är så långt från det vi faktiskt är. Grunden i ett mediehus är att allting som publiceras ska vara objektivt. Så neutralt som möjligt. Vi tar inte ställning utan redovisar olika parters åsikter i en fråga. Sedan är det upp till läsaren att tycka vad som är bra eller dåligt i av vad två parter säger.

Den enda plats där NA tycker är på ledarplats. Därär det okej att föra fram en åsikt. På nyhetsplats ska det vara neutralt. Det är också okej att tycka i krönikor men de är tydligt markerade som just krönikor. Till exempel tyckte jag förra veckan att Stortorget borde döpas om till Kärlekens torg. Jag som utgivare kan tycka så i en krönika. När vi däremot gjorde en artikel på omröstningen om namnbytet redovisade vi att två av tre inte tycker så. Inte i en krönika utan på nyhetsplats.

Vi får också kritik ibland för att vi är för negativa. ”Det står aldrig någonting positivt i tidningen”. Det är inte ett korrekt påstående. Mycket är positivt men det är det negativa som får de största rubrikerna och det som läsarna i första hand ser. På NA tycker vi att det är viktigt att lyfta det som är bra i samhället. Det kan vara framgångsexempel. Företag eller organisationer som gör saker bra, vardagshjältar och solskenshistorier.

Ett exempel på positiva nyheter är hela vår kampanj”Vi bryr oss” där vi visat på folks engagemang och empati. En kampanj som avslutades med musikhjälpen på Stortorget som blev en enda stor uppvisning i kärlek och gemenskap. Inte mycket negativt där.

Lika viktigt, som det är att lyfta de goda exemplen, är det att avslöja det som inte är bra i samhället. Det gör vi genom att granska olika brister. Det leder ofta till en förbättring. Då gör vi skillnad som mediehus. Genom att lyfta bra saker och avslöja brister bidrar vi som mediehus till att samhället utvecklas. Det är också vårt mål att göra Örebro län till en bättre plats att leva och bo i.

Ibland bjuder vi också på en överraskning och ett gott skratt. Som idag på förstasidan.

God jul!