Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: En avslöjad skandal som väcker känslor

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

NA:s avslöjande om bristerna på Elgströmska huset upprör. Under veckan har vi fått massor av reaktioner från läsare. De är ledsna, upprörda och många är rejält förbannade. ”Så här får det inte gå till.”

När skandalen briserade översvämmades snabbt våra kommentarsfält på vår Facebooksida. När människor i en utsatt situation blir illa behandlade så väcker det mycket känslor. Ingen ska behöva ligga i timmar i kissvåta sängar. Ingen ska behöva nattas efter lunch. Och ingen ska behöva uppleva den otrygghet som skapas när personalen bråkar inför öppen ridå. Ändå sker det. Dessutom i kommunal regi och med skattepengar. Skandal är ett milt ord i sammanhanget.

Rapporten om alla brister är en sorglig läsning och ett dokument över en verksamhet som havererat på en våning i Elgströmska huset. Idag läggs det mycket tid och pengar på värdegrundsarbete. I förskolor, skolor och på arbetsplatser. Ord och fraser som respekt, ödmjukhet, allas lika värde och ett demokratiskt synsätt genomsyrar de flesta dokument som styr hur människor ska vara mot varandra på arbetsplatser. Men hur mycket tid läggs det på värdegrundsarbete i vården av äldre? Hur är det möjligt att en verksamhet kan spåra ur så pass mycket?

Vårdskandalen är ännu ett exempel på hur viktig media är och att allmänheten får veta när det finns brister i det som vi alla förutsätter ska fungera. Ett annat exempel på detta är veckans dom mot före detta politikern Lars Askling. Domen är resultatet av en granskning som NA gjorde av politikerns arvoden. I flera artiklar kunde NA avslöja att Lars Askling begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst av kommunen trots att han var pensionär.

Avslöjandet ledde till en polisutredning och åtal. I domen anser tingsrätten att politikern är skyldig till 195 fall av grovt bedrägeri. Totalt handlar det om bedrägerier för 100 000-tals kronor som felaktigt betalats ut under lång tid. Även den här gången drabbades skattebetalarna. Domen blev villkorlig dom och 80 dagsböter.

På onsdag är det pressfrihetens dag. I en tid där media ifrågasätts av odemokratiska krafter är det extra viktigt att lyfta fram hur viktigt det äratt det finns medier som granskar brister och gör skillnad. Men också att vi finns för er hela tiden. Därför passar jag på att marknadsföra vår e-tidning som numera kommer ut alla dagar året runt. Även på en röd dag som 1 maj på måndag. Lokala nyheter nära dig. Dygnet runt. Året runt.