Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: En frihet vi ska vara rädda om

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Tryckfriheten är en rättighet vi ska vara stolta över i Sverige. Utan tryckfrihet skulle samhället se helt annorlunda ut och medborgarna skulle ha betydligt svårare att protestera mot orättvisor, bristeroch direkta olagligheter. I många länder är det i det närmaste omöjligt att kritisera myndigheter. De som ändå gör det riskerar att råka illa ut. Jag ske ge några exempel.

För några år sedan hade jag besök av chefredaktörer från privata mediehus i Ryssland. De ville se och lära av våra medier i Sverige. De var fascinerade av hur vi kan skriva om vad som helst. Hur vi kan publicera kritik mot kommuner, regioner, riksdag och regering. De var också imponerade av hur vi i Sverige har insyn i den offentliga verksamheten. Att vi har rätt att se allt som skickas till en kommun. Mejl, brev men även olika förslag som tas fram av politikerna.

Mina ryska kollegor beskrev en vardag fylld av hot och repressalier. Om kritiken blev för stark mot kommunledningen kallades chefredaktören upp till borgmästaren. Där, i rådhuset, fick den ansvarige utgivaren en rejäl utskällning. Samt böter. Om tidningen fortsatte att kritisera tog den lokala ledningen till hårdhandskarna. Plötsligt dök det upp myndighetspersoner och stängde tryckeriet i 14 dagar. Orsak; brister i elsäkerheten.

Det kanske mest kända fallet är den svenska journalisten Dawit Isaak. Han har suttit fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001. Han har aldrig åtalats. Det har aldrig hållits någon rättegång. Myndigheterna menar att han är en risk mot rikets säkerhet. I verkligheten har han skrivit en artikel om en grupp politiker som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

Även i Sverige är tryckfriheten hotad. Många vill göra inskränkningar, inte minst politiker. I somras skrev jag om en undersökning där det framgick att en majoritet ville avskaffa polisers möjlighet att tipsa media. Det växande näthatet och dess mobbare är ett annat bekymmer. Många journalister, inte minst kvinnliga reportrar, blir bombarderade med mejl, kränkningar och ibland hot när de skrivit något som inte rimmar med nätmobbarnas uppfattning. En del orkar ta skiten. Andra kanske väljer att skriva om andra ämnen. Eller att byte yrke. Det är kanske det största hotet mot tryckfriheten i Sverige idag.

Idag firar vi att världens äldsta tryckfrihet fyller 250 år i Sverige. NA uppmärksammar det med att berätta om tre publiceringar där vi gjort skillnad. Granskningar och avslöjanden av brister som har resulterat i förbättringar.

Det är precis så ett modernt mediehus ska fungera. Tacka tryckfriheten för det.