Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: En och en halv busslast nya örebroare varje vecka

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Varje vecka kommer det en och en halv stor busslast med nya örebroare till kommunen. Jo, precis så mycket ökar Örebros befolkning just nu. Tar vi förra årets befolkningsökning i Örebro 3 660 personer och delar det över året så blir det 70 nya invånare varje vecka. Fantastiskt!

Annons

Örebro växer så det knakar och i veckan blev det känt att kommunen gått om Västerås i antal invånare. Örebro är nu Sveriges sjätte största kommun. Det skiljer bara 157 personer till Västerås men det finns annat bakom siffrorna som gör Örebros expansion än mer intressant. 3 660 nya invånare är en extrem ökning som ingen av jämförbara kommuner är i närheten av. Linköping på femte plats i Sveriges befolkningsliga ökade bara med 2 703 personer och Västerås, nu på sjunde plats, ökade bara med 2 714 nya invånare. Tittar vi på ökningen procentuellt är Örebro bäst bland landets största kommuner. Bättre än Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Det finns många saker som ligger till grund för att Örebro utvecklas positivt. Universitetets expansion gör att många yngre flyttar till Örebro och bidrar också till att kommunen har en totalt sett yngre befolkning jämfört med till exempel Västerås. Universitetet bidrar också till att nya företag skapas som leder till fler jobb som i sin tur gör att fler flyttar till Örebro. Fler människor leder till ett större kultur- och nöjesliv, nya restauranger och fler evenemang. Idrottslivet är redan ett av landets bästa med mycket elitidrott i olika sporter. Allt detta bidrar till att göra kommunen mer attraktiv för den som funderar på var flyttlasset ska gå.

Självklart bidrar en kraftig befolkningsökning till problem också. Det är svårt att matcha offensivt bostadsbyggande med en lika utbyggd offentlig service. Skolan och förskolan behöver byggas ut, trycket på vården ökar och mer trafik innebär påverkan på miljön. I andra vågskålen finns fördelen med att fler delar på notan för välfärden. Det gör det enklare för kommunen att utveckla servicen till invånarna.

Det är inte bara Örebro som ökar sin befolkning. Lekebergs kommun har faktiskt en högre procentuell ökning än vad Örebro har. Lekeberg fick 232 nya invånare och ökade befolkningen med drygt tre procent. En av de procentuellt största befolkningsökningarna i Sverige 2017. Även här spelar närheten till Örebro stor roll. Lanna byggs ut i hög takt och många av de inflyttade är arbetspendlare till Örebro.

Det som är mindre bra med de nya befolkningssiffrorna är att det bara är Hallsberg, Degerfors, Kumla och Nora utöver Örebro och Lekeberg som ökar i befolkning i Örebro län. Hälften av kommunerna i länet tappar invånare.  Askersund, Karlskoga och Lindesberg minskar dessutom  alla tre en bit över 100 invånare vardera. Det visar att det inte är långt mellan tillväxt och avfolkningsbygd.

► Läs mer:

Landshövdingen om Örebros befolkningsklättring: "Välförtjänt"

[+] Kenneth Nilsson om Örebros befolkningsökning: "Det-går-aldrig är tvärdött"

Nu är Örebro större än Västerås igen – 157 fler invånare