Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: En sorglig vecka för mediebranschen

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

En reporter i Västmanland blir misshandlad i sitt hem. En man som mordhotat en chefredaktör i Gävle får straffet sänkt av hovrätten. Det har varit en sorglig vecka för den svenska mediebranschen.

Domen från hovrätten går stick i stäv med de direktiv som som utfärdats för så kallade demokratibrott. Just brott mot politiker och journalister anses inte bara vara ett brott mot de aktuella personerna utan även ett brott mot demokratin, mot vårt öppna samhälle. Därför ska rättsväsendet prioritera dessa brott.

När mannen dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för att ha mordhotat chefredaktören var det en seger för mediebranschen. Många hot anmäls men ytterst få leder till åtal, rättegång och fällande dom. Hovrättens lindring av straffet till villkorlig dom och böter är därför ett rejält bakslag.

Hovrätten konstaterar att hotet mot chefredaktören haft sin grund i kritiska artiklar som tidningen publicerat. Det är alltså tydligt att syftet med hotet har varit att tysta chefredaktören och tidningen. Det är inte bara ett övergrepp mot tidningen och dess utgivare utan också ett angrepp mot demokratin och samhället. Därför blir hovrättens lindrande dom så svår att förstå.

Hot och våld mot journalister i Sverige har ökat på senare år. En undersökning av Tidningsutgivarna visar att 72 procent av kvinnliga chefredaktörer, ledarskribenter, krönikörer och kommentatorer vid landets 163 dagstidningar utsatts för hot eller trakasserier de senaste tolv månaderna.

NA är också drabbat som mediehus. Förra året tvingades en fotograf att radera bilder i sin kamera efter att ha blivit fasthållen av en fotbollshuligan. En annan fotograf hotades så pass mycket att hon inte kunde utföra sitt arbete. En reporter blev tidigare i år utsatt för fysiskt våld när hon fick en isklump kastad mot sitt huvud och en ledarskribent blev mordhotad för saker hon publicerat. Dessutom har vi mottagit mängder med hotfulla mejl och kommentarer som är i gränslandet för att anmälas.

Så sent som i måndags utsattes en reporter på VLT i Västerås för en attack i sitt hem. En för honom okänd man slog ett knytnävsslag mot hans haka. Samma reporter har tidigare fått sin bil skadad vid ett brandattentat. Reportern är övertygad om att våldet var en konsekvens av artiklar han skrivit.

Det går att rada upp ännu fler övergrepp mot journalister men det som behövs nu är krafttag från politiker och rättsväsende. Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter kräver att resurser avsätts för att se över hot och trakasserier mot medier. Hon vill också att det arbetas fram skyddsstrategier för journalister.

Det viktiga är att det görs något. Fler anmälningar måste leda till åtal. Rättsväsendet måste få mer resurser för att utreda denna typ av brott. Straffskalan för så kallade demokratibrott bör ses över.

I den ström som finns där fake news och alternativa medier sprider felaktigheter behövs medierna mer än någonsin. För att bibehålla ett demokratisk och öppet samhälle.