Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Fem dödsfall en sommar får inte bli vardag

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Den gångna sommaren slår alla rekord. Det har inte bara varit den varmaste sommaren på 260 år. Det har också varit en extremt nyhetsintensiv sommar. Jag vill nog påstå att de senaste månaderna har varit redaktionens tuffaste på många, många år. Jag har aldrig varit med om något liknande under de drygt 30 år som jag arbetat i mediebranschen.

Sol och värme är det alla tar med sig från denna sommar.  Medelhavsklimat en hel sommar i Sverige är vi inte bortskämda med. Värmen har lett till torka som orsakat stora problem för jordbruket. Det har pratats om foderbrist och nödslakt. Men framförallt har det brunnit. Europavägar och stambanor har stängts av i Örebro län på grund av bränder. Tv- och radiomasten i Lockhyttan var hotad en fredag när det rasade bränder alldeles i närheten. Någon sa till mig att i Örebro län har det väl inte brunnit särskilt mycket i sommar . ”Det är väl mest Norrland som har haft problem med skogsbränder”.  Faktum är att räddningstjänsten haft mer än fullt upp i sommar. En söndag mitt i sommaren hade Nerikes brandkår 38 larm på 19 timmar. En söndag.

Tragedierna väcker till eftertanke.

Tyvärr har tragedierna avlöst varandra i sommar. Det började med försommarens mord på en trebarnsmamma i Hjärsta i Örebro. Ett fall som fått stor uppmärksamhet i riksmedia och som fortfarande inte är löst. I början av juli dödades två personer när ett gängkrig kulminerade i Vivalla och i slutet av juli hittades en person död i Karl Johan-parken. Ett femte dödsfall var ett faktum när en pojke blev ihjälbiten av en hund i Ljusnarsberg. Dödsfallen får oss att fundera över vad som egentligen händer i samhället. Våldet har orsakat en oro bland allmänheten i Örebro och en frustration över om de olika fallen kommer att lösas. Fem dödsfall en sommar får inte bli vardag. Det måste vara ett undantag. Tragedierna väcker till eftertanke.

Sommarens mest uppmärksammade nyhet var när den morddömde Kristoffer Kastellanos rymde från en fångtransport utanför Laxå. Nyheten spreds snabbt och blev också en nyhet i medier över hela världen. En stor sökinsats inleddes med ett massivt polispådrag i trakterna kring Laxå. NA hade flera reportrar på plats och våra läsare kunde följa händelseutvecklingen i realtid.

Aldrig tidigare har så många följt vårt nyhetsarbete.

Vid alla dessa stora nyhetshändelser i sommar har NA oftast varit först på plats och rapporterat vad som hänt. Livesändningar har avlöst varandra och detaljerade faktarutor har gett en snabb överblick över vad som hänt. När nyheterna inträffat har människor i första hand vänt sig till NA för att få veta mer. Aldrig tidigare har så många följt vårt nyhetsarbete. Vi har svarat med att rapportera ännu mer, analysera, förklara och ifrågasätta. Precis som ett lokalt mediehus ska göra.