Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Idag stöttar vi Durmaz och landslaget som ett land, ett folk

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

När Sverige möter Mexiko i eftermiddag i en helt avgörande match är det ett enat Sverige som står bakom det blågula landslaget. De senaste dagarnas massiva stöd för örebroaren Jimmy Durmaz och det svenska landslaget visar att en stor majoritet i Sverige stöttar ett landslag där alla är lika viktiga och lika mycket värda.

Jag satt också och såg Sveriges match mot Tyskland. Det var spännande precis hela tiden och i slutet av matchen kunde vi inte sitta längre. Vi stod upp och skrek. Självklart var jag besviken när tyskarna gjorde mål i sista matchminuten. Sverige hade gjort en fantastisk insats och rubbat världsmästarna. Just det – regerande världsmästarna. Därför kändes det bittert att tappa poängen när bara sekunder återstod. Sverige var värt bättre.

► [+] Familjen tror att stödet till Durmaz tar Sverige vidare: "När kärleken tar över blir man bara starkare"

Det är okej att vara frustrerad och ha åsikter om olika spelares insatser. Många är engagerade när Sverige spelar. Därför blir det mycket känslor. Spelare som lever på sitt idrottande och representerar sitt land på elitnivå måste också tåla att bli kritiserade. Många får ta emot kritik och är också vana att hantera det. För de allra flesta upphörde också frustrationen och besvikelsen just där efter matchen framför tv:n. Vi kunde ha satt punkt och i efterhand konstaterat att Sverige ändå gjorde en otrolig insats.

Rasismens fula tryne visade sig återigen

Men det som sedan hände är bland det värsta påhopp en idrottsutövare fått uppleva i Sverige. Några började att håna och trakassera Jimmy Durmaz, som orsakade tyskarnas avgörande frispark. Hatet övergick i direkta hot mot Durmaz, hans familj och hans barn. Han blev kallad blattejävel och självmordsbombare. Han blev till och med mordhotad. Rasismens fula tryne visade sig återigen. Sverige visade upp sig från sin sämsta och mest genomruttna sida. Bortglömt var Jimmy Durmaz viktiga mål i vinsten mot Frankrike i gruppspelet, bortglömt var hans tidigare meriter och karriär som tagit honom till landslaget och bortglömt var att han varit en del av den osannolika resa landslaget gjort till VM genom att slå storheter som Frankrike, Holland och Italien.

Hatstormen visar att det finns odemokratiska krafter i Sverige som vill sortera folk efter hudfärg. Krafter som inte kan stava till värdegrund och som inte ser att en människa är en människa. Hatstormen visar också att det finns människor som är oförmögna att hantera sociala medier. Människor som struntar i att det faktiskt finns lagar och regler för vad vi får säga och skriva till varandra.

Vi ser också Sverige som ett land, som ett folk.

Hånen och hatet möttes dock av ett massivt motstånd. När Sverige möter Mexiko idag är vi en betydande majoritet som ser svenska landslaget som ett lag där alla är lika mycket värda. Ett landslag som stolt bär de svenska tröjorna och som vinner och förlorar som ett lag. Vi ser också Sverige som ett land, som ett folk. Förhoppningsvis blir denna tragiska påminnelse om vardagsrasism ett startskott för en motrörelse som står bakom det självklara – människors lika värde.

#backadurmaz