Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Kan vi bevaka fotbollen i år? - 2016 innehöll hot, trakasserier och våld

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Trots ett kyligt januari är det många fans som längtar till fotbollspremiären i vår. Det gör vi på NA också. Men det finns lite smolk i bägaren sedan förra säsongen. Två gånger blev våra medarbetare hindrade att utföra sitt jobb när de arbetade inför allsvenska fotbollsmatcher. En fotograf blev fasthållen på Drottninggatan och hotad strax efter att han fotograferat supportrarna. Han tvingades radera bilder på minneskortet. Huliganen, jag kallar honom så för han är knappast en fotbollssupporter, är nu åtalad för olaga tvång alternativt ofredande och ställs inom kort inför rätta.

En annan medarbetare hotades i centrum inför en annan match. Återigen utsattes journalisten för hot i samband med fotografering. Huliganen tog lagen i egna händer och införde fotoförbud på Örebros gator. Vår medarbetare hindrades att göra sitt jobb. Tyvärr räckte inte anmälan till åtal.

Fjolårets säsong innehöll mängder med fall av våld, hot och trakasserier mot landets sportjournalister.

I år räknar jag givetvis med att ingen journalist ska behöva råka ut för samma sak igen. För det kan knappast bli mycket värre än 2016. Fjolårets säsong innehöll mängder med fall av våld, hot och trakasserier mot landets sportjournalister. Det var inte bara NA i Örebro som drabbades.

På Tele2 arena blev medarbetare från TV 4 attackerade sedan en åskådare tagit sig in på pressläktaren. I Göteborg fick en fotograf hörselskador då ett knallskott exploderade mindre än två meter från honom och i Västerås blev en reporter attackerad av en fotbollssupporter som också såg till att fotografen raderade de bilder han tagit. Vid en match med Djurgården slungades en kraftig smällare mot en fotograf på Aftonbladet. Några av nyhetsbyrån TT:s medarbetare, som stod precis bredvid, fick splitter i ansiktet och fick söka vård.

Listan kan göras lång. Det här var några av de värsta övergreppen mot mediepersonal på svenska fotbollsarenor. Det är en dyster läsning. Inför årets fotbollssäsong har därför mediehusens branschorganisationTidningsutgivarna, TU vänt sig till fotbollsförbundet och krävt en rad åtgärder för en säkrare arbetsmiljö för journalister. Bland annat vill TU att vakter ska införas på pressläktaren vid högriskmatcher och att maskeringsförbud införs för supportrar. TU vill också att det finns galler uppsatt mellan publik och planen så att det inte går att kasta in knallskott och bengaler mot journalister och spelare. TU kräver också bättre ordning utanför arenorna.

”Nu är det dags för konstruktiv dialog, hårdare regler och slut med daltandet, skriver TU.”

De direkta hoten och övergreppen är en sak. Sedan finns det som sker i det dolda. Näthatet mot journalister är stort i allmänhet men extra besvärligt i synnerhet mot sportmedarbetare. Många kräver vassa krönikor och analyser men när det inte passar med ens egna tyckande startar trakasserierna i form av mejl, telefonsamtal eller kommentarer på sociala medier.

Vi bevakar gärna idrotten. Men inte till vilket pris som helst.