Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Klart Örebro ska ha en kändisvägg

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Intresset för kända personer är enormt. Den stolthet som skapas väger tyngre. Därför ska Örebro ska ha en wall of fame.

Annons

► Kom med förslag på personer som bör finnas med: Mejla till [email protected]

När du landar på Arlanda och ska kliva ut i ankomsthallen möts du av en wall of fame – en vägg med bilder av kända svenskar som hälsar dej välkommen till Stockholm och Sverige. Flera städer har liknande kändisväggar. När jag besökte Västerås i veckan såg jag deras Wall of Fame i Aros kongresscenter.

Det är inte bara trevligt att möta en vägg med framgångsrika personer. Det är också en aha-upplevelse ”kommer den personen härifrån”. Men framförallt skapar det stolthet för staden. Därför tycker jag att Örebro ska satsa på en egen wall of fame – en tavla med alla kändisar som kommer från staden. Många kända örebroare har sina namn på stadsbussarna. Men det är något helt annat att se bilder och framförallt att se alla personer på en och samma plats.

Och det finns ju en hel del namn att välja på.

Och det finns ju en hel del namn att välja på. Om vi börjar med alla som är verksamma inom kultur och nöje så finns filmregissören Josef Fares och skådespelaren Fares Fares, författarna Sören Olsson, Anders Jacobsson och Anna Jansson, tv-profilen Ernst Kirchsteiger, tidigare förgrundsfiguren i Lolita Pop Karin Wistrand, rockbandet Millencolin, artisten Martin Stenmarck och gitarristen och sångaren Mats Ronander. Och så har vi ju revykungen Peter Flack. I medievärlden är Claes Åkeson och Pernilla Månsson Colt kända profiler från staden.

Går vi vidare till sportens domäner så har vi Sven ”Dala” Dahlkvist, dottern Lisa Dahlqvist, landslagsspelare och för evigt historisk för sina straffmål i OS, fotbollslegendaren Thomas Nordahl, fotbollsspelaren Magnus Erlingmark, som ingick i legendariska 94-laget och Jimmy Durmaz, som var med och sänkte Frankrike förra veckan. Såklart Formel 1-föraren Marcus Ericsson ska vara med och så motorlegendaren Stig Blomqvist förstås.

Landshövding Maria Larsson bör vara med liksom f d landshövdingen Sigvard Marjasin. Carl Jan Granqvist är given som framstående entreprenör. Bondbruden och skådespelerskan Mary Stavin har också sin plats.

Intresset fär kända personer är enormt. Den stolthet som skapas väger tyngre.

Sedan finns det fler kändisar som har sina rötter i Örebro men inte tillhör någon speciell genre. Prins Daniel till exempel. Född i Örebro men som växt upp i Ockelbo. Klart Örebros kändisvägg ska ha kunglig glans.

Frågan är var Örebros wall of fame ska placeras? Stortorget eller Järntorget är bra platser. Ska resenärerna se den när de anländer till Örebro flygplats eller kanske på järnvägsstationen? Inomhus finns bra alternativ med Conventum, galleriorna eller Behrn Arena. Varför inte ha en kändisvägg på flera platser?

Att lyfta fram framgångsrika människor är inte alltid okontroversiellt. Det finns röster som ifrågasätter varför. Men en sak är säker. Intresset för kända personer är enormt. Den stolthet som skapas väger tyngre. Därför ska Örebro ska ha en wall of fame. Jag har väckt idén. Vem tar den vidare?

Vad tycker du?

► Rösta var du vill ha kändisväggen i stan:

► Kom med förslag på personer som bör finnas med: Mejla till [email protected]