Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: NA fyller 175 år – "ville fostra närkingarna"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Han kom till Örebro för att som rektor ”ta itu med den uppväxande ungdomens fostran”. Men han hade högre ambitioner. Målet var att uppfostra hela det närkiska samhället till bättre seder, vett och uppförande. Han instiftade ett läsesällskap och tog initiativ till olika reformer men stötte på hårt motstånd från de styrande i Örebro. Det var då han fick idén att starta en tidning där han kunde framföra sina tankar och även motivera sina förslag. Den 4 mars 1843 gav Otto Joel Gumaelius ut det första numret av Nerikes Allehanda.

På den vägen är det. Det betyder att NA har levererat nyheter i 175 år och att 2018 är ett jubileumsår. Det ska vi givetvis uppmärksamma på olika sätt. Inte minst med journalistik i våra medier. Det kommer att bli historiska återblickar bland våra publiceringar. Ni kommer också att märka att vi fyller 175 genom en aktivitet som kommer ge stort avtryck. Mer än så avslöjar jag inte.

Det är fascinerande att ta del av en tidnings historia. Varje titel har en grundare som haft en speciell idé med utgivningen. Jag känner igen det från de andra tidningar jag jobbat på. Ofta var det någon form av missnöje som tände gnistan till att skapa en kanal att driva opinionsbildning i. NA grundades i en tid när det fanns en stark opposition mot regeringen. Nya tidningar kom ut i mer än hälften av Sveriges städer och de flesta debatterade högljutt i heta politiska frågor. När en minister skulle få en reträttplats i Kumla protesterade tidningen kraftfullt och hotade med ”närkingarnas starka missnöje". Ministern blev i stället biskop i ett annat landskap. NA gjorde med andra ord skillnad med sina publiceringar redan på den tiden.  

När NA startade hade Örebro 5 000 invånare. Upplagan var några hundra exemplar och en årsprenumeration kostade tre kronor. Därefter är NA:s historia en framgångssaga. Upplagan växte oavbrutet i 150 år och tidningen blev en av de största utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. En ställning NA har än i dag. Faktum är att mediehuset når fler läsare än någonsin tidigare tack vare publicering både i papper och digitalt.

I grunden är det inte så stor skillnad på vårt uppdrag nu jämfört med på 1840-talet. Våra ledarskribenter ifrågasätter dagens politik och beslut precis som Gumaelius gjorde då. Vår nyhetsredaktion rapporterar om vad som händer i länet. I dag har vi dock inte som mål att fostra befolkningen. Snarare uppmuntrar vi ett samhälle där alla får plats och får göra det de vill. Däremot vill vi bidra till att utveckla samhället. Genom att avslöja det som inte fungerar och lyfta det som är bra. På så vis vill vi vara med och göra Örebro och länet till en bättre plats att leva och bo i.