Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: NA:s stora valsatsning heter #kandulova

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Under de senaste veckorna har jag och flera medarbetare på NA träffat nästan 100 politiker i Örebro län. Vi har berättat om hur vi tänker bevaka valet 2018 och om de satsningar vi planerar. Det har varit intressanta möten där alla partier varit representerade. Det är alltid härligt att träffa människor som brinner för olika saker. Inte minst de som engagerar sig i att arbeta för demokratin.

Vår stora valsatsning heter #kandulova och är ett digitalt verktyg där väljarna kan ställa frågor direkt till partierna och politikerna. #kandulova byggdes av MittMedia, där NA ingår, redan inför valet 2014 och blev en jättesuccé. Mängder med frågor ställdes till partier i olika kommuner och politikerna levererade massor av svar. Mediehusen kunde sedan göra bra journalistik av frågorna och svaren. Satsningen fick stor uppmärksamhet och#kandulova blev till och med nominerat till stora journalistpriset.

Så här funkar verktyget. På na.se kommer du som väljare kunna ställa lokala frågor till partierna i olika kommuner. Ungefär så här skulle frågorna kunna se ut. ”Kan du lova att Kvarntorpshögen utanför Kumla kommer att täckas över? Kan du lova att fler gator bli gågator i Örebro centrum? Kan du lova att det byggs mer nya lägenheter i Lindesberg?” Politikerna från respektive kommun kan sedan gå in och svara på frågorna. Väljarna kan enkelt se vilka partier som svarat och vilka som inte svarat under respektive fråga.

Det här är ett sätt att tydliggöra de lokala frågorna i politiken. Att minska avståndet mellan väljarna och politikerna. Det är också ett sätt att låta väljarna få vara med och lyfta de frågor som var och en tycker är viktiga. På NA är vi stolta över att kunna vara med och bidra till det demokratiska arbetet.

Vår andra stora satsning blir livesända tv-debatter på na.se från varje kommun. Vi kommer att bjuda in partierna och låta dem duellera inför våra kameror. Våra ledarskribenter Lars Ströman och David Lindén kommer att vara moderatorer i debatterna. Givetvis kommer vi fokusera på de lokala valfrågorna i varje kommun. Debatterna kommer att finnas tillgängliga på na.se fram till valet för alla som inte vill se debatten i realtid.

Självklart kommer vi att konkretisera de olika politiska alternativen i varje kommun. Vi kommer att granska vilka vallöften som infriats eller inte genomförts sedan förra valet och syna de vallöften som ges inför valet den 9 september nästa år.

NA:s bevakning av valet 2018 blir omfattande. Vi kommer att jobba med alla våra mediekanaler, tidning, webb och webb-tv. 2018 blir också första året som NA kommer att publicera en e-tidning under 365 dagar- alla dagar året runt, det vill säga alla röda dagar också. Redan imorgon, på Alla Helgons Dag, kan du läsa en e-tidning trots att det inte kommer en papperstidning.

Mycket nöje!