Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Skänk pengar och rädda ett barn

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Över 1,2 miljoner barn dras in i sexhandeln världen över varje år enligt FN. Det är en ofattbar siffra. Varje minut säljs fyra barn som tvingas prostituera sig. Detta fruktansvärda utnyttjande av barn sker överallt. Även i Sverige.

Därför är det viktigt att med gemensamma krafter motverka sexhandel med barn. Det är just det som är syftet med årets insamling till Sveriges Radios Musikhjälpen. Det är också därför vi på NA engagerat oss i insamlingen "Örebro tillsammans för Musikhjälpen".

Tillsammans med Svenska kyrkan, Musikscen Örebro och City Örebro hoppas vi kunna förena Örebro län för att få ihop en rejäl summa som kan hjälpa de utsatta barnen. Vi hoppas att skolor, föreningar, företag och idrottslivet hänger på. Vi vet att Örebroarna är bra på att hjälpa. Inte minst från förra årets Musikhjälpeninsamling som slog alla rekord. Men även insamlingarna till Världens barn har visat att Örebro län är i toppklass när det gäller välgörenhet i Sverige.

Vi bryr oss: Örebro för Musikhjälpen – så skänker du pengar

Det är en självklarhet att det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel av människor. Trots det är idag människohandeln en av de mest lönsamma verksamheterna för den organiserade brottsligheten i världen vid sidan om knark- och vapenhandel. Sexhandeln med barn har blivit en miljardindustri. Det är inte bara en penningfråga för de kriminella. Barnsexhandeln sker oftast i det dolda vilket innebär låg risk för brottslingarna att blir upptäckta.

Sverige är inget undantag när det gäller barnprostitution. Flickor från framförallt Rumänien, Bulgarien, Ungern och Nigeria utnyttjas i Sverige enligt barnrättsorganisationen Ecpat. Tyvärr är det få av förövarna som åker fast. Lagstiftningen är komplicerad och svår att tillämpa.

Det här är den fjärde "Vi bryr oss-kampanjen" NA gör för att samla in pengar till välgörenhet.

Sexhandel med barn sker på många olika sätt i världen. I fattiga länder säljs barn i tron att de ska kunna arbeta och försörja familjerna. I verkligheten hamnar barnen som sexslavar instängda på bordeller eller blir sålda som objekt till förövare som beställer övergrepp via nätet. Pojkar och flickor utnyttjas sexuellt av turister. Det är svårt att förstå. Att ta in.

Musikhjälpen kommer att använda alla miljoner som samlas in till att sprida information om barnsexhandel i förebyggande syfte, men också till att skapa säkra zoner i riskländer så att barnen inte hamnar i riskområden. Pengarna kommer också att användas för att hjälpa de barn som kommit bort från sexhandeln.

Det här är den fjärde "Vi bryr oss-kampanjen" NA gör för att samla in pengar till välgörenhet. För två år sedan samlades över en halv miljon kr in under flyktingkrisen, förra året skänkte NA nästan en kvarts miljon kr till Musikhjälpen och i våras lämnade vi över nära 90 000 kr till stadsmissionen i Örebro.

Örebro hjälper Musikhjälpen igen – startar jätteinsamling för att få ihop 1,5 miljoner till barn utsatta för sexhandel