Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Springare, underskatta inte ordets makt

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Det har varit mycket diskussion om ord i veckan efter att Örebropolisen Peter Springare skrivit att han tycker att delar av journalistkåren i Sverige ska förintas. Hans inlägg på Facebook har diskuterats i stort sett i alla medier i Sverige. Många höga chefer och politiker har uttalat sig i frågan. Statminister Stefan Löfven uttryckte sig så här: ”Det är inte en acceptabel åsikt att säga att man ska förinta någon.” Justitieminister Morgan Johansson gick längre och krävde att Springare ska förklara sig och be om ursäkt.

Springare var snabb att göra en så kallad pudel. I både tv, radio och tidningar bad han om ursäkt med orden ”jag uttryckte mig klumpigt”. Det är bra. Vi gör alla fel och måste kunna rätta oss. Men problemet är att det här är mycket större än en felsägning. Ordets makt är stor. Den kan få oanade effekter. Media har en enorm genomslagskraft. Men det har även sociala medier. Därför gäller det att välja sina ord. Det krävs ett stort ansvar för att publicera sig inför många människor. Speciellt om man har en fanclub med 200 000 följare vars tonläge redan är högt uppskruvat.

NA avslöjade Peter Springares inlägg på Facebook i början av februari. Det blev snabbt en riksnyhet. Det fanns kritiska röster men många skyndade också till Springares försvar. Det NA gjorde var att belysa om en polis ena stunden kan ha åsikter om en viss grupp människor i samhället för att i nästa ögonblick sitta och förhöra misstänkta personer från samma samhällsgrupp. Vad innebär det för rättssäkerheten?

Samtidigt började hatet och hoten att strömma in till NA:s redaktion. Vissa anhängare till Springare klarade inte av publiceringen. Istället för att debattera började de att mejlbomba medarbetare med hatiska och hotfyllda mejl. En medarbetare fick motta ett direkt dödshot vilket omedelbart polisanmäldes. Genomgående i de flesta mejl var att avsändarna saknade en demokratisk värdegrund.

Därför var ordvalet ”förinta” journalister extremt olämpligt. I en redan högt uppskruvad debatt spär den typen av uttalande på hatet bland dem som redan uttrycker sig hatiskt mot journalister. Det är en mycket farlig utveckling. Anders Lindberg, t f chef på Aftonbladets ledaravdelning, ställde på torsdagskvällen frågan vad Springare gör den dag någon av hans 200 000 fans tolkar honom bokstavligt. Frågan är berättigad då en uppmaning att förinta någon kan vara en signal till en redan indoktrinerad, förvirrad människa att gå från ord till handling. Det har vi tyvärr sett många tragiska exempel på de senaste åren.

I samband med att Peter Springare bad om ursäkt för det olämpliga ordvalet uttryckte han ändå i Sveriges Radios P1 att andemeningen i hela hans resonemang kvarstår.

Som sagt. Ordets makt är stor.

Läs mer om Peter Springare-affären:

Springare anmäler sina egna chefer: "Trakasserat och misskrediterat mig"

Peter Springare backar om kontroversiellt uttalande – ber om ursäkt

Sofia Mirjamsdotter: Springares uttalanden hör inte hemma i rättsväsendet

Nu skärper rikspolischefen polisens datorregler

► För pluskunder och prenumeranter:

Springare till NA: "Anmälan är både logisk och relevant utifrån hur myndigheten har agerat"

Peter Springares anmälan - ord för ord

Polischeferna fåordiga om Springares JK-anmälan: "Har sin rätt"

Peter Springare-gruppens grundare: "Barnsliga och fjantiga kommentarer – klart rasistiska"