Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Ta rygg på NA – så ger vi dig hela valdramatiken

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Spänningen stiger och valet i Sverige 2018 ser ut att bli precis så ovisst och dramatiskt som alla har förutspått. På NA förbereder vi oss inför valkvällen så att du som läsare, tittare eller besökare på na.se ska kunna följa utvecklingen på bästa sätt. Från tidig kväll till sen natt. Vi kommer att löpande redovisa alla resultaten från kommunalvalen i Örebro län och riksdagsvalet. Våra medarbetare finns på plats i nästan alla kommuner och kommer att direktrapportera senaste nytt i ett nyhetsflöde på na.se. Varje timme sänder vi live-tv på na.se från valvakor i Örebro och runt om i länet. Resultatet av rösträkningen kommer att redovisas löpande under kvällen.

En valrörelse och ett val är ett av medias viktigaste bevakningar. Därför krävs det noggrann planering. Det handlar om att göra en så rättvis bevakning sett ur alla partiers perspektiv. Därför har vi varit noga med att upplåta utrymme åt alla partier och politiker i våra medier. Till exempel har alla politiker i länet erbjudits att blogga på na.se. Många har nappat på detta och inför valet har allt fler anslutit sig. Vi har också arrangerat valdebatter i tio olika kommuner. Alla partier har bjudits in att närvara och våra ledarskribenter har skickligt modererat debatterna så att alla har fått säga sitt.

Våra bostadsreportrar har gjort hemma-hos-reportage hos alla våra lokala partiledare. Vi har specifikt granskat olika viktiga frågor i olika kommuner och låtit samtliga partier ge sin ståndpunkt i varje fråga. Stefan Löfven, Ulf Kristersson och alla andra partiledarna har fått svara på lokala frågor i korta tv-inslag. Allt detta går nu att se på na.se. Dessutom har våra läsare ställt frågor direkt till sina lokala politiker genom vår satsning #kandulova. Hittills har väljarna ställt 732 frågor till politikerna runt om i kommunerna. Politikerna har samtidigt levererat 3050 svar.

Ändå finns det en glöd på gator, torg och utanför valstugor.

Det jag tar med mig från denna valrörelse är framförallt två saker. Under vår valdebattsturné har jag imponerats av det engagemang som finns bland såväl fritidspolitiker som heltidspolitiker. Som politiker är du hårt ansatt och det finns stor risk att råka ut för både hat och hot. Ändå finns det en glöd på gator, torg och utanför valstugor. Det är människor som lägger ned enormt mycket tid på att värna demokratin. Som tar sig tid, lyssnar och svarar. Det är också kul att se alla intresserade väljare på valdebatter och utanför valstugorna. I alla åldrar.

Socialdemokrater har hjälpt till att resa nedslagna moderatskyltar.

Det andra jag kommer att minnas från den här valrörelsen är den värme som finns mellan partier och block även om åsikterna går isär. Valarbetare har berättat om hur socialdemokrater har hjälpt till att resa nedslagna moderatskyltar, hur partierna har lånat varandras släpkärror och hur vänsterpartiser har hjälpt till att skruva ihop en centerpartistisk valstuga. Inför valet varnades det för en hätsk slutspurt med elaka utspel, personliga påhopp och smutsiga kampanjer. Lokalt har vi lyckligtvis sluppit detta. Det bådar gott inför framtiden.