Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Trumps seger stärker media

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Både EU-omröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA föregicks av kampanjer som till stor del fördes på sociala medier och på sajter som kallar sig alternativa medier. Missnöjesyttringar och påståenden florerade fritt och här fanns varken opartiskhet eller faktakontroll. Historiskt sett har de traditionella medierna varit basen i informationssamhället men år 2016 ser det annorlunda ut.

När det som inte kunde hända ändå hänt i USA vänder sig numera allt fler till de traditionella medierna igen för att hämta information och nyheter. I en krönika i branschtidningen Medievärlden skriver Isobel Hadley-Kamptz att Trumps presidentvalseger resulterat i ett uppsving för traditionella medier. Anrika New York Times har efter valet fått cirka 150 000 nya prenumeranter. På den amerikanska börsen har traditionella medieföretags värde rusat i höjden.

Det här visar att när det blir oroligt på hemmaplan eller någonstans i världen så vänder sig folk till de mest trovärdiga medierna för att ta del av nyheter. ”I USA kan man tolka utvecklingen som en protesthandling mot Trump och den tidsanda som gjort honom till president”, skriver Isobel Hadely-Kamptz.

Vi har sett de här tendenserna förut. När det händer stora nyhetshändelser så söker folk information hos de traditionella medierna. Inte hos sociala medier eller alternativa sajter. Det finns flera undersökningar som visar att så varit fallet i Sverige i samband med större nyhetshändelser.

Om drygt ett och ett halvt år är det val i Sverige igen. Kommer väljarna att basera sitt val på vad de läser på sociala medier eller på sajter som kallar sig för alternativa medier? Kan en åsikt på facebook ha samma värde som en nyhet hos Sveriges radio? Eller kommer människorna att vända sig till radio och tv och dagspress som fortfarande har högt förtroende bland svenska folket? Det amerikanska presidentvalet kanske inte bara har varit en tankeställare för det amerikanska folket.

2016 har varit ett svart år på många sätt och vis. Flera terrorattacker sitter kvar i minnet, de blodiga krigen i Syrien och Irak, ett galet presidentval i USA, Storbritanniens uttåg ur EU och sist men inte minst Putins fortsatt odemokratiska framfart.

Aldrig tidigare har jag så ofta hört frågorna ”Vad är det som händer? Vart är världen på väg?”. Vid middagsbordet, på arbetsplatser, när jag småpratat med grannar och vänner. Oro blandas med frustation över att inte kunna göra något. En känsla av att allt håller på att gå åt skogen.

Må 2017 bli ett bättre nyhetsår.