Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Vi behöver inte rasistlärare i skolan

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

En lärare på ett gymnasium i Örebro är aktiv rasist. Han är aktiv på sajten Nordisk alternativhöger. Skolledningen ser inget problem med det. Det är häpnadsväckande i en tid när det läggs massor av resurser på att motverka rasism, trakasserier och att öka jämställdheten i samhället. Hur är det möjligt att en person kan jobba som lärare samtidigt som han på fritiden offentligt ägnar sig åt att uttrycka sig rasistiskt, homofobiskt och kvinnoförnedrande?

Skolledningen lutar sig mot skolans värdegrund och försvarar sig med att det råder åsiktsfrihet i Sverige. Så länge läraren följer läroplanen och ställer upp på skolans värdegrund på dagtid är det helt okej att han inte gör det på fritiden. I klartext. Det är okej att vara rasist och kvinnofientlig på fritiden under förutsättning att du inte är det på dagtid som lärare. Dessutom avlönad med skattepengar. Hur naivt kan ett samhälle vara?

Vi har åsiktsfrihet i Sverige. Var och en får tycka och tänka vad som helst. Det är bra. Men åsiktsfriheten ger inte automatiskt ett fribrev att uttrycka sig hur som helst. Du får inte skriva vad som helst på sociala medier och tro att du kan komma undan med det. Lika lite som du inte får säga vad som helst till en person du möter på gatan. Det är förbjudet att kränka och diskriminera människor i Sverige. Det är olagligt att ägna sig åt hets mot folkgrupp. Det finns lagar som reglerar detta i samhället.

Allt fler människor blir också polisanmälda för vad de skriver på sociala medier. Nyligen fälldes en 60-årig man i Avesta för hets mot folkgrupp. Han hade skrivit en nedsättande kommentar om homosexuella på Facebook. En 42-årig man från Malmö åtalades nyligen för hets mot folkgrupp för kommentarer han skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Peter Springare”. I samband med ett inlägg om ett våldtäktsfall skrev mannen nedsättande, kränkande och hotfulla inlägg samt avslutade kommentarerna med en vapenikon. I oktober dömdes en man i Boden efter att ha skrivit hotfullt och rasistiskt om en annan person.

Många av anmälningarna kommer från ”Näthatsgranskaren” som är en ideell förening, religiöst och politiskt obunden. Föreningens medlemmar är bland annat före detta poliser och it-experter. De granskar kommentarer på sociala medier, spårar upp de misstänkta och gör anmälningar till polisen. Under 2017 har 600 näthatare polisanmälts för sammanlagt 2 000 misstänkta brott. Det här är ett bra initiativ vars syfte är att öka möjligheterna till ett bättre demokratiskt samtal och samtidigt motverka hatbrott.

Just initiativ som ”Näthatsgranskaren” är välkomna i en tid där nätet svämmar över av hat och hot. Betydligt bättre än att släppa in rasister i skolan.