Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Vilken är tidernas nyhet i NA?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Imorgon, 4 mars, fyller NA år. Det är inte vilken födelsedag som helst.  I 175 år har vi arbetat med att förmedla nyheter. Vi har spridit otaliga berättelser om människor som varit med om olika saker. Positiva nyheter som gjort stort avtryck eller tragedier som skakat om samhället. Många har skrattat gott och människor har någon gång också fällt en tår över vad vi berättat. För det är ju så det är - nyheter väcker känslor. Vi både roar och oroar. Det är vår uppgift.

Men framförallt har vi varit viktiga för utvecklingen av Örebro och länet. Det kanske låter pretentiöst men jag vill påstå att NA:s journalistik under 175 år har varit med och bidragit till hur det lokala samhället har utvecklats. Det var också tanken från början när den unge rektorn Otto Joel Gumaelius startade NA 1843. Han hade mycket idéer och ville ändra på saker och ting i samhället. Då han mötte stort motstånd från de styrande i Örebro grundade han NA för att få en plats där han kunde framföra sina tankar och motivera dessa.

Sedan dess har NA varit en viktig pådrivare i olika frågor. Åsikter har ventilerats av NA:s politiska skribenter på ledarplats. Läsarna har sagt sitt på insändarsidan och proffstyckarna har fått sitt utrymme på debattsidan. På nyhetsplats har NA lyft det som är bra i samhället och avslöjat det som är dåligt för utvecklingen. På så vis har NA bidragit till att göra Örebro och länet till en bättre plats att leva och bo i. Det är också vårt mål.

Hur firar vi då 175 års nyhetsförmedling? Vi startar jubileumsåret med att presentera serien ”Tidernas nyheter i NA”. Vi har gjort en djupdykning i vårt arkiv och listat 20 viktiga händelser som vi rapporterat om genom åren. Nyheter som skakade om Örebro på 1800-talet. Händelser i närtid som skapat stor oro för många människor. Avgörande nyheter som haft stor påverkan för utvecklingen. Vi kommer att presentera 175 års största nyheter i våra medier under hela året. Sedan får ni läsare avgöra vilken av alla nyheter som är tidernas nyhet i NA.

För att visa vår uppskattning till alla våra läsare och kunder detta jubileumsår bjuder vi tillsammans med Örebrokompaniet och Svenska Kammarorkestern på en gratiskonsert utomhus i centrala Örebro den 18 augusti. Ni läsare kommer att få bestämma vad som ska spelas. Mer om detta på kultursidorna i vår. Förutom världskända Kammarorkestern kommer en mycket känd artist att uppträda. Vi lovar att bjuda på mer spännande aktiviteter under jubileumsåret.

Att leta efter de största nyheterna har inte varit något lätt arbete. Det är verkligen som att leta efter en nål i en höstack. Arkivet innehåller miljontals nyheter, bilder och filmer. De första 152 åren gav NA ut en papperstidning. 1995 startades na.se och kort därefter var det premiär för NA-tv. Idag finns NA även i sociala medier, i appar och som e-tidning.  Vi når fler läsare idag än vad vi gjort någon gång under de 175 åren.

Journalistiken lever. Mer än någonsin.